Japon siyasiler, kozlarını sanal alemde paylaşıyor

Japonya'da meclisin üst kanadı için yapılacak seçimlere 2 hafta kala siyasiler sokak sokak gezerek propaganda yaparken sanal alem üzerinden de seçmenlere ulaşmak için yoğun bir gayret sarfediyor.

Japon siyasiler, kozlarını sanal alemde paylaşıyor
06 Temmuz 2013 Cumartesi 10:49 tarihinde eklendi.

Bu amaçla siyasi partiler, akıllı cep telefonları için program hazırladı. Liberal Demokrasi Partisi (LDP) 7 ayrı program üretirken en büyük rakibi Japonya Demokrasi Partisi de 2 programla seçmenlere hitap etmeye çalışıyor.

Japon seçmenler, 242 sandalyeli Senato'nun 121 yeni üyesini belirlemek için 21 Haziran'da sandık başına gidecek. Meclisin alt kanadında çoğunluğu elinde bulunduran Başbakan Şinzo Abe önderliğindeki Liberal Demokratlar, Senato'daki üstünlüğü de ele geçirip kapsamlı reformlara imza atmayı hedefliyor. Bu seçimlerde internet üzerinde propaganda yapılmasına da ilk defa izin verilmesi üzerine Liberal Demokratlar, iPhone ve Android yazılım kullanan akıllı cep telefonları için toplam 7 program hazırladı. Programlardan birinden partiye ilişkin haberler takip edebilirken diğer bir program ile partinin seçim vaatlerini ulaşılabiliyor.

ABE’NİN FACEBOOK SAYFASINA YOĞUN İLGİ
Liberal Demokratlar, Başbakan Abe'nin başfigür olduğu bir oyun da hazırladı. 'Abepyon" adlı oyunda, Başbakan Abe'yi yukarıya doğru zıplatmaya çalışıyorsunuz. Ayrıca Başbakan Abe'nin Facebook sayfasını ise 370 bin kişi takip ediyor. Abe bu sayfa üzerinden yaptığı siyasi gezilere ve günlük hayatına ilişkin fotoğrafları paylaşıyor. Liberal Demokratların koalisyon ortağı Yeni Adalet Partisi, partinin sosyal medya sitelerine ve son dakika gelişmelerine rahat ulaşımı sağlayan bir program hazırladı. Programın hem iPhone hem de iPad versiyonları var. Programda oy kullanma merkezleri arama foksiyonu da mevcut.

Liberal Demokratlar'ın en önemli rakibi Japonya Demokrasi Partisi de cep telefonları için 2 program hazırladı. Programlardan biriyle kişiye özel pankartlar hazırlanabiliyor. Diğeri ile de duvarlara asılı posterlerin hareketli hale gelmesi sağlanıyor. Programı çalıştırıp duvardaki postere tuttuğunuz anda parti başkanının videosu izlenebiliyor. Japonya'da küçük bir kesime hitap eden Komünist Partisi de internet sitesi üzerinden hazırladığı programla propagandasını sürdürüyor.

MEDYA İLE İLİŞKİLER DEĞİŞTİ
Sanal alem üzerinden seçmene aracısız ulaşma imkanını yakalayan partiler, geleneksel medyayla ilişkilerinde ise daha rahat hareket etmeye başladı. Liberal Demokratlar, Japonya'nın önemli kanallarından Tokyo Televizyon Şirketi'ne (TBS) karşı tavır aldı. Parti, kanalın geçen hafta yayımladığı bir programda LDP'ye karşı "önyargılı ve haksız" bir tutum sergilendiğini savunarak kanalı boykot etmeye karar verdi. Parti yaptığı yazılı açıklamada, "Televizyon, uygun bir şekilde karşılık vermediği sürece hiçbir yöneticimiz bu kanalın programlarına katılmayacak." dedi. TBS sözcüsü Toshiyuki Nagai, gelişmeyi "şansız" olarak değerlendirirken milletvekillerinin ve partilerin protestolarına alışkın olduklarını ancak ilk defa boykot ile karşılaştıklarını vurguladı.


CİHAN