Japonya, Myanmar ile Arakan'ı görüşecek

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Myanmar'a yapacağı 2 günlük resmi ziyaret çerçevesinde Arakan'daki Müslümanların durumunu Myanmarlı liderle ele alacak.

23 Mayıs 2013 Perşembe 09:32 tarihinde eklendi.

Abe'ye, Myanmar'da etnik uzlaşının sağlanması için Tokyo'nun atadığı özel temsilci Yohei Sasakawa eşlik edecek. Abe'nin ziyaretine 30-40 kadar işadamı da iştirak edecek.

Japonya Başbakanı Abe, Myanmar'ı 24-26 Mayıs tarihleri arasında ziyaret edecek. Bu ziyaret, Japonya'dan başbakanlık seviyesinde 36 yıl sonra yapılacak ilk ziyaret olduğu bildirildi. En son ziyareti, Ağustos 1977'de dönemin başbakanı Takeo Fukuda yapmıştı. Abe'nin ilk durağı, ülkenin en büyük kenti Yangon olacak. Şehitler Anıtı'nı ve Japon Mezarlığını ziyaret edecek Abe, Lat Yan San adlı ilkokula da gidecek. Yetkililer, Şinzo Abe'nin bu okula kişisel olarak yardım ettiğine dikkat çekerek, kendisi açısından önemli olduğunu belirtti. Onuruna verilecek yemeğe katılacak Şinzo Abe, Myanmar-Japonya İşadamları Zirvesi'ne de katılacak. Başbakan Abe, Myanmar'ın Nobel ödüllü muhalif lideri Aung San Suu Kyi ile de görüşecek. Japon lider, 26 Mayıs'ta başkent Nay Pyi Taw'a geçecek. Cumhurbaşkanı Thein Sein ile görüşecek olan Şinzo Abe, aynı gün Myanmar'dan ayrılacak.

Başbakan Şinzo Abe'nin ziyareti sırasında iki ülke ilişkilerini geliştirmeyi amaçladığı bildirildi. Japonya Dışişleri'nden bir yetkili, Tokyo'nun Güneydoğu Asya ülkelerine büyük önem verdiğine, bu bölgede Myanmar'ın stratejik bir pozisyonda yer aldığına dikkat çekti. Ziyaretin ayrıca Myanmar'ın demokratikleşme sürecine, ekonomik kalkınmasına ve ulusal uzlaşıya destek verildiği mesajını da içerdiği belirtildi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacını da taşıdıklarını kaydeden Japon yetkili, bölgesel güvenliğinde ziyaret sırasında gündeme geleceğine dikkat çekti. Yetkili, Abe'ye ziyareti sırasında 30-40 kadar işadamının ve akademisyenlerin eşlik edeceğini söyledi. Japon yetkili, bir soru üzerine Başbakan Abe'nin Myanmar Cumhurbaşkanı Sein ile görüşmesi sırasında Arakan'daki Müslümanların durumunu da ele alacağı bilgisini verdi. Yetkili, Şinzo Abe'ye eşlik edecek isimler arasında Tokyo'nun atadığı özel temsilci Yohei Sasakawa da olduğunu söyledi.

Japonya'daki Burmalı Arakanlılar Birliği'nin (BRAJ) lideri Zaw Min Htut ise Tokyo'nun, her seferinde Arakanlı Müslümanların durumunu gündeme getireceğini vadettiğini ancak bunu gerçekten yapmadığı eleştirisini getirdi. Min Htut yaptığı açıklamada, "Müslümanların yaşadığı katliamları kınamıyorlar. Sadece iş imkanlarına bakıyorlar." diye konuştu. Min Htut, Japonya Uluslararası İşbirliği Kurumu'nun Myanmar'daki etnik gruplara yardım yaptığını ancak Müslümanlara yapmadığına da dikkat çekti.


CİHAN