Japonya sahipsiz adaları kamulaştıracak

Çin ile karasularına ilişkin kriz yaşayan Japonya, ülkeyi çevreleyen adalar için harekete geçti. Tokyo, ada ülkesini çevreleyen 400 kadar adayı kayıt altına alacak. Sahipsiz adaları da kamulaştıracak.

Japonya sahipsiz adaları kamulaştıracak
16 Temmuz 2013 Salı 08:32 tarihinde eklendi.

Japonya'nın önde gelen gazetelerinden Yomiuri'nin haberine göre, Başbakan Şinzo Abe hükümeti ülkeyi çevreleyen 400 kadar ada için bir çalışma grubu kurdu. Bu grup, adaların isimlerini ve sahiplerini kayıt altına alacak. Gazete, sahipsiz ve isimsiz olan adaların, bu çalışma grubu tarafından isimlendirileceğini ve devlet tarafından da kamulaştırılacağını yazdı. Yomiuri haberinde, "Japonya, bu çalışmayı gelecek yıl bitirip harekete geçecek. Sahipsiz olanları kamulaştıracak." dedi. Çalışma grubunda maliye ve adalet bakanlığından isimler kadar sahil koruma gücünden de yetkililer bulunacak.

Tokyo'nun Senkaku, Pekin'in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adalar nedeniyle iki başkent arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Japonya'nın kontrolündeki adaları kamulaştırması Pekin'in tepkisiyle karşılaşmıştı. Ayrıca Çin'deki bazı Japon firmalarının dükkanları da ateşe verilmişti. Japonya'nın bu adımı üzerine Çin, ada yakınlarına gemilerini göndermeye başladı. Japonya ise sahil güvenlik birimleriyle bu gemilere karşı koymaya çalışıyor. Ayrıca Çin uçakları da ada yakınlarında uçuş gerçekleştiriyor. Senkaku adalarının balıkçılık ve doğal kaynaklar açısından zengin bir bölgede olduğu sanılıyor.


CİHAN