Japonya, yeni nükleer santraller inşa edecek

Japonya'da geçtiğimiz ay yaşanan seçimle iktidara gelen Liberal Demokratların (LDP) lideri ve Başbakan Şinzo Abe, yeni nükleer santraller inşa edeceklerini söyledi.

Japonya, yeni nükleer santraller inşa edecek
01 Ocak 2013 Salı 10:23 tarihinde eklendi.

 

Nükleer enerji yandaşı bir tutum sergileyen Abe, TBS televizyonuna yaptığı açıklamada, yeni yapılacak reaktörlerin tsunamide zarar gören nükleer santralden farklı olacağını vurguladı. Abe, "Şimdi inşa edilecek olan santraller, 40 yıl önce yapılmış olanlardan farklı olacak. Halkın desteğini kazanarak yeni reaktörler inşa edeceğiz." dedi. 
 
11 Mart 2011'de Japonya'yı vuran 9.0 büyüklüğündeki depremin tetiklediği tsunami, ülkenin kuzeydoğusunda etkili olmuştu. Bu bölgede yer alan Fukuşima Nükleer Santrali'nin bir kısmı sular altında kalırken reaktörün soğutma sistemine güç sağlayan jeneratörler çalışmaz hale gelmişti. Reaktörler ısınmaya ve radyasyon sızdırmaya başlamıştı. Afetin ardından bütün nükleer reaktörlerin kapısına geçici olarak kilit vurulurken toplum içinde de nükleer karşıtı bir hava oluşmuştu. Bunun üzerine o dönemde iktidarda bulunan Demokrasi Partisi de 2030'lu yıllarda nükleer enerjiye son verileceğini ilan etmişti. Ancak seçim kampanyası döneminde Şinzo Abe, bu hedefin "gerçek dışı" olduğunu savunarak eleştirmişti.
 
Başbakan Şinzo Abe, yeni nükleer reaktörlerin ne zaman inşa edileceğini ise açıklamadı. Tsunami sırasında sadece Fukuşima'daki santralin zarar gördüğüne dikkat çeken Abe, seçimde elde ettikleri zaferin halkın LDP'nin nükleer politikasına olan desteğin de bir göstergesi olduğunu savundu. Abe, "Halk, kelime oyunu yapan adaylara yüz vermedi." diye konuştu.
 
Başbakan Şinzo Abe, Fukuşima Nükleer Santrali'ni de geçtiğimiz günlerde ziyaret ederek çalışmaları yerinde görmüştü. 

CİHAN