Japonya'da istikrar kazandı

Japonya'da meclisin üst kanadının yeni 121 üyesi için yapılan seçimlerden, Başbakan Şinzo Abe önderliğindeki Liberal Demokrasi Partisi (LDP) zaferle çıktı

Japonyada istikrar kazandı
21 Temmuz 2013 Pazar 19:46 tarihinde eklendi.

Japonya'da meclisin üst kanadının yeni 121 üyesi için yapılan seçimlerden, Başbakan Şinzo Abe önderliğindeki Liberal Demokrasi Partisi (LDP) zaferle çıktı. Bu sonuçla ada ülkesinde 2006'dan bu yana yaşanan istikrarsız dönemin de son bulduğu yorumları yapıldı.

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde bugün halk konuştu. Meclisin üst kanadında bulunan 242 sandalyenin yarısı için seçmenler sandık başına gitti. Oy verme işleminin son bulmasının ardından açıklanan sandık çıkış anketleri ise Başbakan Şinzo Abe için zafer müjdecisi oldu. İktidardaki Liberal Demokratlar ile koalisyon ortağı Yeni Adalet Partisi'nin, 121 sandalyeden 70'inden fazlasını kazandığı belirtildi. 59 sandalyeyi elinde bulunduran koalisyon partileri, bu sonuçla senatoda da çoğunluğu elde etmiş oldu. LDP ile Yeni Adalet Partisi, geçtiğimiz aralık ayında yapılan erken genel seçimlerle meclisin alt kanadındaki çoğunluğu elinde bulunduruyordu.

Sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından konuşan LDP'nin Genel Başkan Yardımcısı Masahiko Komura, "İnsanlar istikrarlı bir hükümet ve iş yürütebilen bir politika görmek istediği için bu sonuç ortaya çıktı. Ekonomi politikaları düzgün bir şekilde ilerliyor." dedi.

Uzmanlar, bu sonuçla ülkede istikrarın da kazandığı yorumunda bulundu. Junichiro Koizumi'nin 2006'da başbakanlıktan ayrılmasından bu yana ülkede her yıl başbakan değişmişti. Şimdiki başbakan Abe de 2006-07 yılları arasında başbakanlık yapmış ancak sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinden ayrılmıştı. Başbakan Abe'nin bu zaferiyle ülkedeki siyasi istikrar perçinlenirken iki meclis arasındaki fay hattı da düzelmiş oldu. 2006'ya kadar seçimlerin yapılmayacağı ülkede Başbakan Şinzo Abe'nin ciddi reformlara imza atması bekleniyor. Genel seçimleri ülke ekonomisini rayına sokacağı vaadiyle kazanan Başbakan Abe'nin bu yönde adımlarını hızlandırması bekleniyor. Ülke anayasasını değiştirmek için Abe'nin adımlarını sürdürebileceği ancak koalisyon ortağının muhalefeti nedeniyle bir sonuç elde etmesinin zor olacağı kaydedildi.


CİHAN