Japonya'da nükleer gaf tepki çekti

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrasi Partisi'nin (LDP) Politika Şefi Sanae Takaichi'nin, Fukuşima'daki nükleer afete yönelik sözleri tepki çekti.

Japonyada nükleer gaf tepki çekti
20 Haziran 2013 Perşembe 09:31 tarihinde eklendi.

Tepkilerin yükselmesi üzerine Takaichi, özür dileyerek sözlerini geri aldığını açıkladı.

Japonya'da senato seçimleri yaklaşırken LDP'nin üstdüzey isimlerinden Takaichi'nin sözleri partiyi zor duruma soktu. Takaichi, Fukuşima'da yaşanan nükleer afet nedeniyle kimsenin hayatını yitirmediğini savunarak nükleer santrallerin tekrar hizmete girmesi gerektiğini savundu. Takaichi'nin sözleri hem partisinden hem de rakip partilerden tepki çekti. Hükümet sözcüsü Yoshihide Suga, siyasilerin sözlerine dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Muhalefetteki Japonya Demokrasi Partisi Genel Sekreteri Goshi Hosono, "Bazı vatandaşlar, tahliye merkezlerinde beklerken yaşadıkları stres nedeniyle hayatını kaybetti. Bu, nükleer afetin bir sonucu." diyerek LDP'nin üstdüzey isminin açıklamalarına tepki gösterdi. Hosono, nükleer afetin ciddiyetini anlamayan birisinin hükümette de yer almaması gerektiğini savunarak Liberal Demokratları hedef aldı. Sosyal Demokrasi Partisi Genel Başkanı Mizuho Fukushima da Sanae Takaichi'ye eleştiri tonunu yükselterek nükleer afetin sorumlusunun LDP olduğunu savundu. Japonya Diriliş Partisi Eşbaşkanı ve Osaka Belediye Başkanı Toru Hashimoto, nükleer krizin kaç kişinin öldüğüne göre değerlendirilemeyeceğine dikkat çekti.

Eleştiri dalgasının yükselmesinin ardından Liberal Demokrasi Partisi Politika Şefi Takaichi, özür dileyerek sözlerini geri çekti. Takaichi, "Sözlerim, Fukuşima'daki insanları üzdüyse özür dilerim. Sözlerimi geri alıyorum." dedi. Japonya'da 2 yıl önce vuran 9.0 büyüklüğündeki depremin tetiklediği tsunamide zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali'nin radyasyon yayması sonucu bölge sakinleri tahliye edilmişti. 160 bin kişi evlerinden ayrılmak zorunda kalmıştı. Bin kadar kişi, intihar ya da tıbbi müdahalenin gecikmesi gibi nedenlerden dolayı hayatını kaybetmişti. Bununla birlikte nükleer santralde yaşanan sorunların önüne geçilemiyor. Santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketi, havuzlarda beklettiği "düşük radyasyonlu suyu" okyanusa salmak için bölge sakinleriyle görüşme yaparken suda zehirli madde ortaya çıktı. Ayrıca nükleer santralde elektrik kesintileri gibi sorunlar da yaşanıyor. Fukuşima'nın radyasyon yayması ve bu sorunlar nedeniyle ülke genelinde nükleer karşıtı bir hava esiyor.


CİHAN