Japonya'da seçim yarışı resmen başladı

Japonya'da meclisin üst kanadı için 21 Temmuz'da yapılacak seçimler için kampanya dönemi bugün resmen başladı. Siyasiler, oy toplamak için sokaklarda propagandaya başladı.

Japonyada seçim yarışı resmen başladı
04 Temmuz 2013 Perşembe 11:01 tarihinde eklendi.

Başbakan Şinzo Abe önderliğindeki Liberal Demokratların (LDP) zaferle çıkması beklenen Senato seçimleri için yarış bugün başladı. 242 sandalyeli meclisin yarısı için halk 21 Temmuz'da sandık başına gidecek. Başbakan Abe ilk seçim konuşmasında, meclis ile senato arasındaki bölünmüşlüğe son vermek istediğini söyledi. Abe, "Bu bölünmüşlükle hem ekonomik canlandırmayı hem de kalkınmayı sağlayamam. Bunu sonlandırmak istiyorum." diye konuştu.

Liberal Demokratlar, 16 Aralık'ta yapılan seçimlerden büyük bir zafer kazanarak çıkmış ve meclisin alt kanadındaki üstünlüğü ele geçirmişti. Ancak Senato'da çoğunluk, Liberal Demokratların rakibi olan Japonya Demokrasi Partisi'nde (JDP) bulunuyor. Japon ekonomisini tekrar rayına oturtmak isteyen Abe, önemli reformları yasalaştırmak adına senatodaki üstünlüğü de elinde bulundurmak istiyor. JDP lideri Banri Kaieda ise Japonya'nın "bir dönüm noktasında" olduğunu belirterek, "Yanlış bir yöne doğru adım atarsak ileri de üzülürüz." diye konuştu. Abe'nin seçimleri kazanması halinde insanların geçim kaynaklarının darbe yiyeceğini savunan Kaieda,"Geçim kaynaklarımızı tehlikeye sokacak Abe yönetimine karşı mücadele etmeliyiz." açıklamasında bulundu. Liberal Demokratların koalisyon ortağı Yeni Adalet Partisi Genel Başkanı Natsuo Yamaguchi de ekonomik vaatlerde bulunarak, "Bu seçimlerin ana konusu, deflasyonu nasıl yenebileceğimizdir." ifadelerini kullandı.

Başbakan Abe'nin yürüttüğü ekonomik politikalar sayesinde borsanın yükseldiği ve değer kaybeden Yen ile şirketlerin ihracat etme kapasitelerinin arttığı yorumları yapılıyor. Ancak bu değişimlerin, insanların cüzdanlarına bir artı değer olarak dönmemesi eleştiri konusu ediliyor. Gelecek yılda KDV'nin artacak olması Japonları endişelendiriyor. 


CİHAN