Japonya'dan Afrika'ya 30 milyar dolar

Çin'in etkisini hissettirdiği Afrika'ya Japonya da açılımı hızlandırıyor. Başbakan Şinzo Abe'nin kara kıta için 30 milyar dolarlık kalkınma yardımı yapacaklarını açıklaması bekleniyor.

Japonyadan Afrikaya 30 milyar dolar
30 Mayıs 2013 Perşembe 09:52 tarihinde eklendi.

Başkent Tokyo'nun yakınlarındaki Yokohama'da yapılacak Uluslararası Afrika Kalkınma Konferası'na (TICAD) kara kıtadan 40 yakın liderin katılması bekleniyor. Zirveye Birleşmiş Milletler ve Amerika'dan da temsilciler katılacak. Cumartesi başlayıp üç gün sürecek toplantının açılış konuşmasını yapacak Başbakan Abe'nin gelecek 5 yıl içinde kara kıtanın kalkınması için 30 milyar dolar yardım yapacaklarını ilan edeceği ifade edildi. Yardımın altyapı, insan kaynakları, sağlık ve tarım alanları için harcanacağı belirtildi. Ayrıca Japonya'da eğitim gören Afrikalı öğrencilere, staj yapma imkanı sağlanacak.

Japonya Ticaret Bakanlığı'ndan yetkili Yasunori Nakayama, Pekin ve Seul'e karşı rekabetin arttığı bir dönemde Tokyo'nun Afrika ülkeleriyle ilişkileri geliştirme ihtiyacı hissettiğini söyledi. Nakayama, "Afrika'da büyüyen orta sınıf, kıtanın iş partneri olarak artan önemini gösteriyor. " dedi. Japonya'nın TICAD Elçisi Makoto İto da Tokyo ile Pekin arasında Afrika'ya yaklaşım noktasında ayrım olduğuna dikkat çekti. Çin'in Afrika'da fakirliği azaltma ve insan haklarını iyileştirmeyle ilgilenmediğine işaret eden İto, "Japonya'nın kara kıtaya yaptığı yardımlar her zaman için Afrikalıların sahipliğine vurgu yapacak." şeklinde konuştu. Konferansa Afrika'dan 300, Japonya'dan ise 70 kadar firmanın katılması bekleniyor.

Tokyo ile Pekin arasındaki rekabet, Doğu Çin Denizi'nde yer alan takım adalar nedeniyle gün yüzüne çıkmıştı. Tokyo'nun egemenliğinde olan adaları kamulaştırmasına Pekin'in tepkisi büyük olmuştu. Çin'deki Japon şirketlerinin dükkanları ateşe verilmişti. İki ülke sorunu diplomatik yollardan çözmeye çalışıyor. Ancak Tokyo, Pekin'e karşı Güneydoğu Asya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor. Japonya Başbakanı Abe, ilk yurtdışı ziyaretini Vietnam, Tayland ve Endonezya'ya yapmıştı.


CİHAN