JİTEM listesine yayın yasağı

Diyarbakır'da 1992 yılında öldürülen yazar Musa Anter cinayetiyle ilgili davanın 3. duruşması görülmeye devam edildi.

07 Ekim 2013 Pazartesi 20:23 tarihinde eklendi.

Genelkurmay Başkanlığı, o dönemde kurulan İstihbarat Grup Komutanlığı personel listesini, deşifre edilmemesi şartıyla mahkemeye gönderdi. Mahkeme listeyi sadece avukatların inceleyebileceğini belirterek, yayın yasağı koydu.

Diyarbakır 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, sanıkların kimlik tespitiyle başladı. Duruşmaya Ankara'da infaz edilen JİTEM'ci Ahmet Cem Ersever'in Diyarbakır'da JİTEM komutanı olduğu dönemde yardımcılığını yapan emekli Albay Gevrekçi katıldı.

Mahkeme heyeti, Adana Cezaevi'nde kalan sanıklardan Hamit Yıldırım'ın, araç ve personel eksikliği gerekçesi duruşmada hazır edilmediğini belirtti. Sanıklar 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve Aziz Turan (Abdulkadir Aygan) duruşmaya gelmedi.

Roj TV’de daha önce 'Anter’i sanık Hamit Yıldırım öldürdü' şeklinde bir röportajı yayınladığı gerekçesiyle dinlenen tanık Nesim Benzer, söz konusu haberi yalanladı. Hamit Yıldırım hakkında böyle bir beyanda bulunmadığını kaydeden Benzer, ifadelerinin çarpıtıldığını belirterek, “Yıldırım kardeşim Reşit’i ölümle tehdit etti. Roj TV’nin Cizre’deki muhabiri bu konuyu haber yaptı.

Fakat ben onlara Musa Anter’i Hamit Yıldırım’ın öldürdüğünü söylemedim.  Fakat yayın böyle yapılmış, ancak çevrede Musa Anter’i Hamit Yıldırım’ın öldürdüğü konuşuluyordu. Ben bir şey görmedim.” dedi. Mahkeme heyeti, bu konuyu ne zaman ve kimden duyduğu soruldu. Tanık Benzer, Anter’in öldürülmesiyle ilgili hiçbir şey görmediğini dile getirdi.

Sanık Hamit Yıldırım, “2005 yılında Mersin'deydim. Roj TV’de benim Musa Anter'i öldürdüğüme dair haber çıktı. Bu da Nesim’in beyanına dayanıyordu. Ben de Kumçatı’ya gidip Nesim’e konuyu sordum. Bana bir gazeteci adı verdi. BDP’lilerin kendisine gelerek aleyhime beyanda bulunmasını istediklerini söyledi. Ben bunları sordum, ancak ‘o kişileri söyleyemem’ dedi.” şeklinde konuştu.

Tutuksuz sanık emekli Albay Gevrekçi, çalıştığı dönemde İstihbarat Grup Komutanı Cahit Aydın olduğunu söyledi. Gevrekçi, Aydın’ın yurt dışına gittiği için 4 ay yerine vekalet ettiğini dile getirdi. Eski Jitemci Arif Doğan’ın çok sevdiği bir büyüğü olduğunu dile getiren Gevrekçi, “Değer verdiğim bir komutan ve büyüğümdür.

Kendisinin emrinde hiç çalışmadım. Memleketim Niğde'ye gittiğimde ziyaretine gittim. Emekli olduktan sonra Ankara'da sosyal tesislerde karşılaşıyorduk. Doğan oraya briç oynamaya geliyordu. Orada sohbet ediyorduk. 2007 yılından sonra da ben bu tesislere hiç gitmedim. Arif Doğan ile görüşmedim.” dedi

JİTEM LİSTESİNE YAYIN YASAĞI KONULDU

Davanın 3. duruşmasında önceki celse Jandarma Genel Komutanlığı'na 1992 yılında Diyarbakır Jandarma İstihbarat Tim ve Grup Komutanlığı personelinin isim listesinin gönderilmesine ilişkin yazılan talimata cevap verildi.

Genelkurmay Başkanlığı, personelin can güvenliği gerekçesiyle listenin deşifre edilmemesi şartı koştu. Gönderilen listedeki kişilerin terörle mücadelede görev aldıkları için kimliklerinin korunması gerektiğine karar veren mahkeme, tarafların listeyi incelemesine hükmetti.

Mahkeme, ayrıca liste içindeki bilgilere yayın yasağı da koydu. Sanık Hamit Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım hakkındaki yakalama emrinin devamına, Abdülkadir Aygan'ın ise İsveç'ten Segbis yöntemiyle ifadesinin alınmasına karar verdi.


CİHAN