"JİTEM’e ne dokundum ne gördüm"

Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin davada tutuklu sanık Ahmet Hurşit Tolon, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın olduğunu ancak Siyah ve Beyaz Kuvvetler diye bir komutanlığın bulunmadığını, JİTEM’in de olmadığını söyledi.

JİTEMe ne dokundum ne gördüm
23 Mayıs 2013 Perşembe 23:07 tarihinde eklendi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, “Ben 2003’te Mardin’de görev yaparken iki subay JİTEM’den geldiklerini söylediler. Siz JİTEM yok derseniz söylediklerinize itibar etmem” dedi. Tolon da “Güneydoğu'da bir dönem deneme amaçlı kurulan bir yapıdır. Ben ne dokundum ne gördüm" diye konuştu.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 73’üncü duruşmasında, video konferans sistemiyle görüntüsü karartılarak ifade veren davanın sanığı ve tanığı İlker Çınar, tutuklu sanık emekli Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon ve avukatının sorularını cevaplandırdı.

Çınar, Türkiye Ulusal Strateji ve Harekât Dairesi’nin (TUSHAD)'ın varlığına dair kendisi adına düzenlenmiş kimlik kartı da dahil bir çok belgeyi ibraz ettiğini ve bunların dava dosyasında bulunduğunu ifade etti.

Sanık avukatı İlkay Sezer'in yönelttiği sorularla "manipülasyon yaptığını" ileri süren Çınar, TUSHAD'dan kendisine talimatların kurye aracılığıyla geldiğini, her ayın 20'sinde görüştüğü kuryeden maaşını da aldığını, telefonlarının incelenmesi halinde her ayın 20'sinde aynı noktadan baz alındığının görüleceğini söyledi.

Çınar, avukat İlkay Sezer'in mahkemeye sunduğu ve kendisinin 1994 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na yazdığı dilekçeyle yeniden görevine iade edilmesini talep ettiğine ilişkin belgeyi kabul etmediğini ve kendisinin böyle bir dilekçe yazmadığını iddia etti.

Duruşma sonunda İstanbul’a dönecek olması nedeniyle söz alan emekli orgeneral Hurşit Tolon, Özel Kuvvetler Komutanlığı olduğunu ancak Beyaz ve Siyah Kuvvetler şeklinde bir yapılanma bulunmadığı savundu.

1990’da Özel Harp Dairesi’nin tanıtıldığı toplantıda bunun anlatıldığına işaret eden Tolon, “Ben emekli olduğum günde dahil, Beyaz ve Siyah Kuvvet Komutanlığı diye bir teşkilat duymadım. Genelkurmay Genel Sekreterliği yaptım, böyle bir askeri teşkilatı duymadım” dedi.

Mahkeme Başkanı Kısa, Genelkurmay Başkanlığı’nın bu konuda mahkemeye gönderdiği yazıyı anımsatarak “Nasıl yok. Orada beyaz ve siyah personel tanımlaması yapılıyor” dedi.

Tolon ise “Genelkurmay açıklamasında, Allah vermesin, ülke işgal edildiği zaman, örneğin Trakya'da 1. Ordu geri çekilmesi gerektiği zaman, geride kalan vatandaşlar arasında seferberlikte kullanılacak olan biyah ve beyaz personeli kast ediyor. Bu personele TSK'ya girmiş ve çıkmış elemanlar dahil edilmiyor” ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, Tolon’a daha önce katıldığı celsede verdiği ifadede JİTEM'in de olmadığını söylediğini hatırlattı.

Tolon, “Ben orgenerallik rütbesiyle emekli oldum. Meslek hayatım boyunca bir kişi gelip de bana 'JİTEM'den geliyorum' demedi. Zaten denilse işlem yapardım. JİTEM diye elle tutulur gözle görülür bir yapı yoktur" dedi.

Bunun üzerine Kısa, "Ben 2003'te Mardin'de görev yaptım ve bana gelen iki subay JİTEM'den geldiklerini söylediler. Siz olmadığını söylüyorsunuz. Siz JİTEM için yok derseniz ben bu duruşmayı bitiririm ve bunun dışında söylediklerinize itibar da etmem" ifadelerini kullandı.

Tolon da "Güneydoğu'da bir dönem deneme amaçlı kurulan bir yapıdır. Ben ne dokundum ne gördüm" diye konuştu.


CİHAN