John Kerry, Moldova’yı ziyaret etti

Moldova, haftanın en önemli konuğu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yi Kişinev’de ağırladı. Bakan Kerry'nin ülke ziyareti yoğun bir program ve geniş güvenlik önlemleri altında geçti.

John Kerry, Moldovayı ziyaret etti
05 Aralık 2013 Perşembe 00:05 tarihinde eklendi.


ABD’li Bakan Kerry’i, Moldova Dışişleri Bakanı Natalia Gherman devlet töreni ile karşıladı. Kerry, 27 aracın bulunduğu konvoy ile Cumhurbaşkanlığı kabul salonunda Moldova Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti tarafından kabul edildi.

Moldova Cumhurbaşkanı Timofti, son gelişmeleri özetleyerek Avrupa Birliği yolunda ilerlemeyi hedeflediklerini söyledi. Ukrayna’daki gelişmeleri dikkate alan Timofti, ABD’nin bölgenin güvenliğinde önemli rol oynaması gerektiğini vurguladı.

Moldova Başbakanı Yuriy Leanca ise konuk Bakan Kerry’ye, ülkede yapılan reformları ve ekonomik gelişmeleri anlattı. Moldova'nın, hukuk sistemi ve yolsuzluklarla mücadele reformlarında ön sırada olduğunu söyleyen Leanca, ABD’ye süreçte gösterdikleri yardımlardan dolayı teşekkür etti.

Moldova, son 20 yılda ABD’den 1,1 milyar dolar yardım alırken, gelecek yardımlar konusunda Bakan Kerry’den destek sözü aldı.

John Kerry, "Karşılıklı olan ilişkilerimiz devam edecek. Demokratikleşme ve reform sürecinde iyi işler başaracağımızı umuyorum." şeklinde konuştu.

Moldova, geçtiğimiz 28-29 Kasım'da Vilnüs'te Avrupa Birliği'ne üyeliği parafe etmişti. Fakat, parafe Moldova'nın sürece devam edeceğini gösterirken, serbest dolaşım ile ilgili umutlar 2014 sonrasına kaldı. Sürecin sağlıklı tamamlanması ise 2015 Riga toplantısına kaldı. Moldova'nın kaderi ise 2014 yapılacak Parlamento seçimlerine bağlı.

Moldova’nın milli serveti ve gurur kaynağı olan CRICOVA şarap mahsenlerinde ağırlanan ABD’li Bakan Kerry’ye 500 şişe koleksiyonluk şarap hediye edildi. Mahsenleri gezen Kerry ABD’nin Moldova şarap teknolojisinden alacakları var diyerek hatıra defterini imzaladı.

Kerry, bakanlar ve parti başkanlarıyla basına kapalı görüştü.


CİHAN