John Kerry'den geri adım

ABD Dışişleri Bakanı, öneri olmayıp da öneri gibi sunduğu sözlerinin yarattığı etkinin ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'la görüştü.

John Kerryden geri adım
09 Eylül 2013 Pazartesi 23:57 tarihinde eklendi.
Avrupa'daki temaslarını sürdüren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den önemli bir açıklama geldi. Kerry, "Şam rejimi kimyasal silahlarını teslim ederse askeri müdahale olmayabilir" dedi.
 
Kerry'nin bu sözlerine Moskova'dan jet yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Şam'a kimyasal silahlarını bırakma çağrısı yaparken, Esad yönetimi de öneriyi memnuniyetle karşıladı.
 
Tüm bu açıklamalar ard arda gelirken, gözler yeniden Washington'a çevrildi ve ortaya çıkan sonucu NTV New York Muhabiri Selim Atalay aktardı:
 
Futbolda geri pası yaparsınız ve rakip oyuncu kaleciden önce topu kaparak gol atar ya. Ya da bir güreşçi kendi oyunuyla alta düşer ve maçı kaybeder... İşte Kerry’nin yaptığı buna benziyor.
 
ABD Dışişleri Bakanı çok konuşuyor ve bunu daha önce de yapmıştı. Aklına bir şey geliyor ve bir senaryo kurarak bunu yüskek sesle konuşuyor. Soru, "Esad’ın, bombalanmaması için ne yapması lazım" şeklindeydi.

Kerry gelişigüzel bir yanıtla "Kimyasal silahları bırakırsa..." dedi ve Rusya da araya girerek bir öneri sundu. Aslında Kerry’nin sözleri için ‘bir ültimatom’ yorumları yapılıyor. ‘Yap ya da vuracağım’ şeklinde de algılandı. Ama şu anki tablo öneri olmayan bir sözün öneri öneri gibi ortaya konması şeklinde. 
 
LAVROV'A MESAJ
 
Kerry bu gelişmelerin ardından Lavrov’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve "Sözlerim bir öneri değildi" dedi. Kerry, Lavrov’a bu söylenenlerin Obama’nın kongreden onay alma sürecini etkilemeyeceğini, ABD’nin oyun oynamadığını ve eğer ciddi bir öneri varsa bakmaya hazır olduklarını; ayrıca ABD’nin Esad rejimine güvenmediğini dile getirdi.
 
"ESAD'A GÜVENİLMEZ"
 
Öte yandan eski dışişleri bakanı Hillary Clinton bugün, yaban hayvanlarının korunmasıyla ilgili bir program çerçevesinde Beyaz Saray’daydı ama gündemi Suriye’ydi. “Esad’a güvenilmez” diyen Clinton, "Yılladır yalan söylüyor ve harekattan kurtulmak için yine aynı şeyi yapıyor. Buna karşı kongreden onay alınmalı ki başka adımlar da atılabilsin" şeklinde konuştu.
 
FRANSA 3 ŞARTA BAĞLADI
 
Bu arada bugünkü gelişmelerle ilgili Fransa’dan 3 şartlı bir açıklama geldi.
 
Dışişleri Bakanı Laurent Fabuis, Kerry’nin önerisini hayata geçirmek için Şam rejiminin tüm kimyasal silahları BM denetimine açması, BM Güvenlik Konseyi’nin bir karar alması ve denetim sürecini yaptırıma bağlaması, 21 Ağustos’taki saldırının sorumlulasının yakalanarak uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyledi.

NTV