Joker şebekesini çökerten soru

İzmir merkezli olarak 7 ilde, ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavlarda usulsuzlük yapan kişilere yönelik düzenlenen operasyonun ilginç ayrıntıları da ortaya çıktı.

Joker şebekesini çökerten soru
03 Ocak 2014 Cuma 16:42 tarihinde eklendi.
Uzun takibin ardından sınav sırasında gözaltına alınan joker öğrencinin, yerine girdiği kişinin tüm ailevi bilgilerini tek tek söylediği, ancak “İlkokul öğretmeninin adı ne” sorusunu cevaplayamayınca suçunu itiraf edip önemli bilgiler paylaştığı öğrenildi. Jokerin verdiği bilgiler doğrultusunda şebekeyi deşifre eden polisin, kimlik değiştiren 200 bin kişinin bilgilerini tek tek incelediği bildirildi.
 
İzmir Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, ÖSYM’nin düzenlediği, KPSS, YGS, ALES gibi sınavlarda usulsuzlükler olduğu bilgisi üzerine başlatılan soruşturmada ilk olarak 2012 yılının Temmuz ayında 36 kişi, aynı yıl Kasım ayındaki ikinci dalgada ise bu kez 19 kişi gözaltına alındı. Şebekeye yönelik olarak geçen çarşamba günü düzenlenen üçüncü dalga operasyonda ise, bu kez biri kadın 10 kişi gözaltına alındı. 3 zanlının arandığı, 57 kişinin de, şebekeyle bağlantılarından dolayı bulundukları illerde ifade verecekleri açıklandı.
 
JOKERE YENİ KİMLİK ÇIKARILIYOR
 
ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda, başkalarının yerine joker adı verilen kişilerin girmesini, yerine sınava girilen kişilerin de memur olmalarını sağladıkları belirlenen şebekenin, yine bir jokerin itirafıyla çökertildiği ortaya çıktı. Şebekenin ilk olarak kendilerine başvuran kişiye benzeyen joker öğrencisini ayarladığı belirlendi. Ardından da yerine sınava girilecek olan kişinin, kimliğini kaybettiğini söyleyerek nüfus müdürlüğüne başvurduğu ve oradan jokerin fotoğrafının kullanıldığı yeni kimliğini çıkarttığı tespit edildi. Bunun sonrasında da, ÖSYM’ye yapılan tüm başvurularda bu kimlik ile fotoğrafların kullanıldığı, joker öğrencinin hiçbir engele takılmadan sınava girmesinin sağlandığı saptandı.
 
ÇÖKERTEN SORU
 
Polis ekipleri de, bu joker öğrencilerden birisinin kimliğini tespit ettikten sonra takibe aldı. Şebeke elemanı, tam sınava gireceği sırada gözaltına alındı. Joker öğrencinin, tüm aile bilgilerini tek tek söylediği, yerine sınava girdiği kişiyle olan yüz hatlarındaki farklılığa ise, zayıflamasını gerekçe gösterdiği öğrenildi. Gözaltına alınan joker öğrencinin, “İlkokul öğretmeninin adı ne” sorusunu cevaplayamayınca, hukuk fakültesi öğencisi olduğunu ve başkasının yerine sınava girdiğini itiraf ettiği ortaya çıktı. Bu kişinin verdiği bilgiler doğrultusunda operasyonların peşpeşe düzenlendiği ve şebekenin çökertildiği açıklandı.
 
200 BİN KİŞİNİN BİLGİLERİ İNCELENDİ
 
Polis ekipleri, elde ettikleri bilgiler doğrultusunda, özellikle sınav zamanlarında bellli bölgelerde kimlik değişikliği yapan kişilerin isimlerini belirledi. Ardından da bu kişilerden sınava girmiş olan 200 bin kişinin fotoğraflarıyla, ÖSYM’nin elindekiler tek tek kriminal laboratuvarlarında incelendi. Usulsüzlik yapanlar da bu yöntemle tespit edildikten sonra haklarında yasal işlem başlatıldı.
 
Polisin kullandığı bu yöntemin diğer illere de örnek olduğu, Emniyet Genel Müdülüğü’nün talimatıyla da önümüzdeki günlerde, tüm illerdeki emniyet görevlilerinin bu yöndeki usulsüzlüklere karşı eğitim alınacakları açıklandı.
 
Bu arada İzmir Emniyeti’ndeki sorguları tamamlanan 10 zanlı adliyeye sevkedildi. Bu zanlılardan 3’ünün, terör örgütü PKK ile bağlantısının bulunduğu bildirildi.

DHA