Kâbe'nin deprem sırrı

Binlerce yıldır ayakta kalan tarihi yapıların temellerinde uygulanan deprem teknolojileri ortaya çıktı

Kâbenin deprem sırrı
23 Mart 2011 Çarşamba 12:20 tarihinde eklendi, 1.798 kez okundu.

 

Anadolu yapı medeniyetini araştıran arkeologlar, binlerce yıldır ayakta kalan tarihi yapıların temellerinde deprem sönümleme sistemlerinin uygulandığını belirledi. 
 
AYASOFYA VE SÜLEYMANİYE'DE DE AYNI MÜTHİŞ SİSTEM
 
İlk uygulaması M.Ö. 1900’lü yıllara dayanan deprem izolatör sistemi “Orthostat” 1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi’nin 11. sayısında tüm yönleriyle ele alındı. Jeoloji uzmanı Ali Bayraktar tarafından kaleme alınan yazıda, Kâbe, Augustus Tapınağı, Ayasofya ve Süleymaniye Camisi’nin temellerinde de aynı sistemin kullanıldığı belirtiliyor. 
 
Yazıda, sistemin ilke ve çalışması ile ilgili şu bilgilere yer verildi: “Temel tabakası sağlam zeminden itibaren kırık taşlarla tabaka tabaka örülen sistem yer üstüne çıkınca, ’düzleme tabakası’ ile sonlandırılmış. Temelde kullanılan taşlarla mukayese dahi edilemeyecek büyüklükteki taşlarla yapı beden duvarlarına taban teşkil edilmekte. 
 
Bu tabakada kullanılan taşlar 1,50 metre genişliğinde; 2,00 metre yüksekliğinde 3,0 metre ile 5,0 metre boyunda. Bu büyüklükteki taşlar, kırık taşlarla örülen temel tabanının üstüne yerleştirilir. Kırık taş taban 10-20 santimetre büyük taşlardan dışarı taşmakta. Taş döşeğin teşkili için büyük taşlar yerine yerleştirildikten sonra alt boşlukları kırık taşlar ile sıkıca doldurulmakta. Bu tabakanın altında enine, boyuna ve dikine hiçbir bağlantı yapılmamaktadır. Bu tabaka tam bir yatay derz oluşturmaktadır.”

Vatan Gazetesi