Kaçak elektrik kullananlara suç duyurusu

Kaçak ve kayıt dışı elektrik kullanımının önlenmesine yönelik yapılan mücadele kapsamında 2003 yılından 1 Kasım 2013 tarihine kadar yapılan etkin kayıp-kaçak tarama çalışmaları kapsamında 671 bin abone hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Kaçak elektrik kullananlara suç duyurusu
14 Kasım 2013 Perşembe 18:59 tarihinde eklendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kayıp kaçakta 2015 yılı hedefini ise yüzde 10 olarak belirledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe görüşmeleri kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün bütçelerinin görüşülmesine başlandı.

Kaçak elektrik kullanımının önlenmesine yönelik önemli bilgiler ortaya çıktı. Kaçak ve kayıt dışı elektrik kullanımının önlenmesi amacıyla elektrik dağıtım şirketleri tarafından elektrik abonelerinin ölçü sistemleri kaçak kullanımı engelleyecek şekilde kontrol ediliyor ve kaçak kontrol takibi için kayıp-kaçak tarama çalışmaları periyodik olarak devam ediyor.

Bu çerçevede, 2003 yılından 1 Kasım 2013 tarihine kadar yapılan etkin kayıp-kaçak tarama çalışmalarına göre yaklaşık 51,8 milyon abonenin kontrolü gerçekleştirildi. Bu kapsamda, toplam 10,84 milyar kWh, yani 2,8 milyar TL kaçak tahakkuku gerçekleştirildi. 671 bin abone hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

KAYIP KAÇAKTA 2015 YILINDA HEDEF YÜZDE 10

Kayıp-kaçak oranlarının azaltılması konusu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın öncelikli hedefleri başında geliyor. Bu alandaki yoğun çalışmalar ve alınan tedbirler neticesinde ülke genelinde kayıp-kaçak oranları on yıl önceki yüzde 25 düzeylerinden yüzde 15 düzeylerine kadar düşürüldü.

Özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerine ise kayıp kaçakları azaltma zorunluluğu getirildi. Türkiye genelinde kayıp kaçakta 2015 yılı hedefi yüzde 10 olarak belirlendi.


CİHAN