Kaçak fırınlara yanık ekmekli protesto

Bursa’da düzenlenen Ahilik Haftası kutlamalarına, Bursa Fırıncılar Odası'nın yanmış ekmekli protestosu damga vurdu

Kaçak fırınlara yanık ekmekli protesto
22 Eylül 2014 Pazartesi 20:55 tarihinde eklendi.

Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı etkinlikleri Bursa’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Orhangazi Parkı'nda düzenlenen etkinlikler kapsamında ahilik teşkilatını anlatan çeşitli gösteriler sunuldu.

Etkinliklere; Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BESOB Başkanı Arif Tak, milletvekilleri ve davetliler katıldı. Kutlamalarda; Bursa’da faaliyette olan 140 kaçak fırın olduğunu belirten Bursa Fırıncılar Odası, kendilerine ait standa bir yanmış ekmek koyarak, “Bursa’da faaliyette olan 140 kaçak fırınla yoğun mücadelemiz nedeniyle etkinliklere katılamıyoruz. Tüm Bursalılardan özür diliyoruz.” şeklinde pankart yazarak etkinliklere katılmadı.

Vali Münir Karaloğlu, burada yaptığı konuşmada, Ahilik teşkilatının; Ahi Evran’ın öğretisi ile 700 yıldır Anadolu’da ekonomik, kültürel ve toplumsal hayatı şekillendiren ve bunlarla ilgili kurallar koyan bir teşkilat olduğunu belirterek, “Ahilikte her şeyden önce güzel ahlak, esnafın güzel ahlaklı olması, çalışkan olması, vatansever olması, adaletli olması ve teraziyi tartarken dirhem hata yapmaması esastır.” dedi.

AHİLİKTEN 13 PEYGAMBER ÇIKMIŞ

BESOB Başkanı Arif Tak ise Ahilik teşkilatının çok önemli bir kurum ve kuruluş olduğunu belirterek, “700 yıl önce kurulan bu Ahilik, 491 meslek var şu anda Türkiye’de. 13 tane peygamber çıkarmış bu mesleklerden. Yani 13 meslekten peygamber çıkmış, demek ki dualı bir ocak, dualı bir kurum, dualı bir kuruluş. Onun için sahip çıkmak ve bu kuruluşta hep birlikte olmak hepimizin boynunun borcu oluyor ve hepimizi görevli kabul ediyoruz.” şeklinde konuştu.

YILIN ESNAFINA ALTIN

Kutlamalar çerçevesinde ayrıca, BESOB Başkanı Arif Tak tarafından günün anısına şehrin emini olarak Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye ahilik kıyafeti giydirildi.

Ayrıca, kendi arabasında yolcular tarafından unutulan 5 bin 650 lirayı bulup sahibi Sevgi Şen’e teslim eden ve BESOB tarafından yılın esnafı seçilen minibüs şoförü Abdurrahim Aktaş’a, Vali Karaloğlu tarafından bir altın hediye edildi.

Ardından, Ahilik kültürü ve esnaflık kültürü nedeniyle Bilecik Şeyh Ebebali Derneği olarak ahilikte kalfalıktan ustalığa geçme geleneği olan ‘Şed takma’ geleneği temsili olarak canlandırıldı.

GÖSTERİLER SIRASINDA MEHTERAN RAHATSIZLANDI

Orhangazi Parkı'nda düzenlenen ahilik kutlamaları kapsamında Uludağ Mehteran Takımı da bir gösteri sundu. Söyledikleri marşlarla kutlamalara renk katan mehteran takımında, çelik zırh giyen bir mehteran, uzun süre ayakta durması ve sıcak hava nedeniyle rahatsızlandı.
Arkadaşları tarafından koluna girilerek kenara alınan mehteran, bir sandalyeye oturtularak su verilip başı yıkandı. Bir süre sandalyede dinlenen mehteran, kendini iyi hissetmeyince gösteriye devam edemedi ve mehteranın diğer zırhlı üyesi gösteriyi tek başına tamamlamak zorunda kaldı.

AHİLİK HAFTASINDA YANMIŞ EKMEKLİ SOMA PROTESTOSU

Bu arada, düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında bir gösteri yapan Bursa Kuaförler Odası ekipleri, saç yapma gösterisi sundu. İlgi ile izlenen gösterilerde ekipler, ilginç saç stilleri ile Ahilik Haftası'na renk kattı. Program sonunda, saçlarını ilginç stillere boyayan gösteri grubundan biri, yüzünü kömür karasına boyayıp yere uzandı. Yanındaki gelinlikler giyen bir kız ise elinde yanmış ekmekle üzüntülü bir şekilde yas tutar vaziyette diz çöktü. Bu şekilde Soma faciasına dikkat çeken ekip, kendi dillerinde yaşanan acıyı protesto etmiş oldu.


CİHAN