Kaçak şaraplar büyükelçinin deposunda çıktı

Emekli büyükelçi Daryal Batıbay'ın zimmetine 2 bin şişe şarap geçirdiği iddiası üzerine iki depoya baskın yapıldığı, gümrük beyanı olmayan bine yakın şarap ele geçirildiği belirtildi.

Kaçak şaraplar büyükelçinin deposunda çıktı
20 Mart 2012 Salı 09:09 tarihinde eklendi, 1.189 kez okundu.

 

Basında yer alan iddia, son olarak Türkiye'nin Avrupa Konseyi Daimi Temsilciği görevinde bulunan emekli büyükelçi Daryal Batıbay'ın, yaklaşık 200 bin euro değerindeki şarapları zimmetine geçirdiği şeklindeydi.
 
Bir ihbarın ortaya attığı bu iddiayı, Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu'ndan iki uzmanın Strazburg'da araştırma yapması ve iddiayı doğrular sonuçlar elde etmesi izledi.
 
Son gelişme ise, Etik Kurulu'nun suç duyurusu üzerine iki ayrı depoya düzenlenen baskında, 937 şişe şarap ve 6 şişe şampanyanın ele geçirilmesi oldu.
 
Daryal Batıbay'a ait depolardan birinde, 'ev eşyası' beyanıyla Türkiye'ye sokulan dünyaca ünlü markaların da içlerinde yer aldığı 778 şişe Fransız şarabıyla 6 şişe şampanya bulunduğu, ayrıca Batıbay'ın kiraladığı bir başka depoda da 153 şişe Fransız şarabı bulunduğu belirtildi.
 
Toplam 937 şişe içkinin gümrük beyanlarının olmadığı kaydedilirken, şarap ve şampanyalara soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla el konulduğu ifade edildi.
 
Kıbrıs'ta olduğu öğrenilen Daryal Batıbay'ın ifadesine başvurulması beklenirken, Dışişleri Bakanlığı'nın da Batıbay hakkında soruşturma başlattığı kaydedildi.
 
İçkilerin ele geçirilmesiyle ilgili konuşmayan emekli büyükelçi, iddialar ilk ortaya atıldığında, Sabah gazetesine yaptığı açıklamada çok şaşırdığını ve konudan haberi olmadığını ifade etmişti.
 
Daryal Batıbay şöyle konuşmuştu:  "Devletin temsil ağırlama gideri var. İçki de yiyecek de alınıyor. Tüketilenler de kayıttan düşüyor. Ben ayrılırken devrettim. Sayarak devrettim. O da teslim aldı, teslim tutanağı da var. Aradaki fark da tüketilmiş olandır."