Kaçırılan ''Orpheus Mozaiği'' iade ediliyor

Dallas Sanat Müzesi, Şanlıurfa sınırlarından kaçırıldığı belirtilen ''Orpheus Mozaiğini gönüllü olarak Türkiye'ye iade ediyor.

04 Aralık 2012 Salı 19:06 tarihinde eklendi.

 

New York Times gazetesinin haberine göre, MS. 194 yılına tarihlendirilen eser, Şanlıurfa sınırlarından kaçırılmasının ardından Dallas Sanat Müzesi'nce 1999 yılında bir müzayededen 85 bin dolara satın alındı.
 
Müze yetkililerinin, eseri gönüllü olarak Türkiye'ye iade etme kararını, yabancı kuruluşlarla vardıkları değişim anlaşması planı uyarınca aldıkları belirtildi.
 
Orpheus Mozaiği'nin Şanlıurfa yakınlarındaki tarihi Roma kenti Edessa'da bir binanın yer dekorunda kullanıldığı tahmin ediliyor. Eserde, Orpheus'un vahşi hayvanları evcilleştirmesi konu ediliyor.
 
Haberde, Dallas Sanat Müzesi'nde Anadolu'dan kaçırılan başka eser olmadığı için, değişim programları kapsamında tarihi Anadolu eserlerinin bu müzede sergilenmesinin önünün açıldığı vurgulandı.

Dallas Sanat Müzesi'nin daha önce de birçok eseri aynı anlaşmalar kapsamında İtalya'ya iade ettiği vurgulandı.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 30 Kasım'da gazetecilere yaptığı açıklamada, aralık ayı içinde Amerika'dan önemli boyutlarda olan mozaik panonun gelmesini bekledikleri söylemişti.