Kaddafi nasıl öldü ?

İsyancıların linci andıran şekilde saldırdığı Kaddafi’nin gerçek ölüm sebebi ana tartışma konusu. Ancak ‘Kaddafi yargılansa hangi pazarlıkları açıklardı’ sorusu da dikkatleri devrik liderin eski dostlarına çevirdi.

Kaddafi nasıl öldü ?
22 Ekim 2011 Cumartesi 10:31 tarihinde eklendi, 6.366 kez okundu.

 

Libya’yı 42 yıl demir yumrukla yöneten Muammer Kaddafi’nin önceki gün memleketi Sirte’de oğlu Mutassım’la birlikte öldürülmesinin ardından Libya’nın geleceği  tartışılmaya başlarken, yakalanma anına dair görüntüler de devrik liderin çatışmada aldığı ağır yaralar sonucunda değil de isyancılar tarafından linç edilerek öldürüldüğü şüphelerini güçlendirdi.

Çoğu uzmansa, devrik liderin ölümüne ‘mezara giden sırlar’ perspektifinden bakıp yakalanması halinde Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak Kaddafi’nin Batılı ülkelerle ilgili yapacağı ifşaatlara dikkat çekti. İsyancıların Trablus’ta bulduğu belgeler başta Amerikan CIA ve İngiliz MI6 istihbaratları ile Kaddafi rejiminin geçmişte yakın işbirliği yaptığını ve birbirlerine ‘terörist teslim ettiklerini’ ortaya koymuşken, devrik liderin olası bir yargılamada ‘pek çok sırrı ifşa edebileceği’ yorumları yapıldı.
 
Fransa’nın petrol anlaşmaları
 
Ayrıca yeni Libya yönetimine dair soru işaretleri var. Petrol başta olmak üzere yoğun ticari ilişki içinde olduğu Kaddafi’ye yönelik NATO harekatının başını çeken ve Ulusal Geçiş Konseyi’ni (UGK) ilk tanıyan ülke olan Fransa’nın, yeni Libya ile gizli petrol anlaşması ilk akla gelen konulardan. Anlaşmaya göre Geçiş Konseyi Fransa’ya, Libya petrolünün yüzde 35’i taahhüt etti. Uzmanlar,
 
Kaddafi’nin canlı ele geçirilmesinin bu anlaşmayı geçersiz kılabileceğini ve ayrıca muhaliflere aktarılan Libya’nın dondurulmuş hesaplarının da uluslararası hukuk açısından sorun teşkil edebileceğinin altını çizdi.
 
Kimin kurşunuyla öldüğü meçhul
 
Kaddafi’nin şüpheli ölümüne dair resmi açıklama UGK Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril’den geldi. Kaddafi’nin kanalizasyonda yakalandığını söyleyen Cibril, adli tıp raporuna dayanarak şu açıklamayı yaptı: “Sağ kolundan vurulan Kaddafi kamyona taşındı. Araç hareket ettiğinde UGK askerleri ile kendi birlikleri arasında açılan çapraz ateşte başından vuruldu ve hastaneye getirilmeden birkaç dakika önce öldü. Adli tıp, başına gelen kurşunun UGK askerlerine mi yoksa kendisine bağlı birliklere mi ait olduğunu tespit edemedi.”