Kaddafi sivilleri canlı kalkan yapıyor

Çatışmaların halen devam ettiği Misrata kentinde Kaddafi yanlılarının halkı canlı kalkan olarak kullandığı iddia edildi.

Kaddafi sivilleri canlı kalkan yapıyor
21 Mart 2011 Pazartesi 12:19 tarihinde eklendi, 1.106 kez okundu.

Koalisyon güçlerinin Kaddafi’ye yönelik başlattığı ‘Şafak Yolculuğu’ operasyonu üçüncü gününe girdi. Başkent Trablus başta olmak üzere kaddafi yanlılarının elinde bulunan pek çok yer bombalanıyor.

 
Haber ajansları saldırılar karşısında Kaddafi yanlılarının canlı kalkan kullanmaya hazırlandığı haberlerini geçiyor. Son olarak Reuters haber ajansına konuşan bir isyancı, Trablus’un 200 km. doğusunda bulunan Misrata kenti yakınlarındaki kasabalardan sivillerin canlı kalkan olarak kullanılmak üzere kent merkezine geitrildiğini öne sürdü.
 
Ayrıca başkent Misrata’daki Kaddafi yanlısı silahlı milislerin sivil kıyafetlerle kent içinde dolaştıkları iddia ediliyor. Çatışmaların yaşandığı kentte dün de 7 sivilin Kaddafi yanlıları tarafınadn öldürüldüğü iddia edilmişti.
 
ECDEBİYE VURULDU
Diğer taraftan koalisyon güçlerinin, Libya'nın doğusunda stratejik önemdeki Ecdebiye kenti çevresindeki Muammer Kaddafi güçlerini sabah saatlerine kadar bombaladığı bildirildi.
 
Libyalı muhaliflerden Ahmed El Tir, koalisyon güçlerinin hava saldırısının sabaha kadar sürdüğünü belirterek, muhaliflerin de saat 03.00 (TSI 03.00) gibi Kaddafi güçlerine karşı saldırı düzenlediğini söyledi. El Tir ve arkadaşları, hava saldırısının dün akşam kentin doğu girişinde
 
başladığını, batı girişine de hava saldırısı yapıldığını kaydetti.
 
Nuri Musmari adlı muhalif savaşçı da "Eğer Batıdan daha fazla yardım alamazsak, Kaddafi güçleri bizi çiğ çiğ yiyecek" dedi.
 
HAYALET UÇAKLAR KULLANILDI
Dün geceki hava operasyonlarında, radara yakalanmayan Amerikan B-2 bombardıman uçakları da kullanıldı. ABD Savunma Bakanlığı dün Libya'ya 124 Tomhawk-cruise füzesi fırlatıldığını bildirdi. Operasyonun hedefinde Libya hükümetine bağlı kara güçleriyle hava savunma sistemleri vardı.
 
KADDAFİ’NİN KARARGAHI VURULDU 
Vurulan hedeflerden bir de Kaddafi’nin komuta merkezi olarak kullandığı Başkent Trablus'taki karagahı da vardı. Karargahın saldırıda kısmen hasar gördüğü ve Kaddafi'nin çadırının yakınındaki üç katlı bir binanın, Tomahawk cruise-füzesiyle vurulduğu kaydedildi. Sığınakta saklanan Kaddafi'nin, saldırıdan etkilenmediği tahmin ediliyor.
 
‘KADDAFİ’NİN PEŞİNDE DEĞİLİZ’
Pantagon adına konuşan Koramiral Bill Gortney saldırıyla ilgili olarak, "Kaddafi'nin peşinde değiliz" dedi ve ekledi: "Hedef listemizde Kaddafi yok. Uçuşa kapalı bölgenin güvenliğini etkileyecek her şeyi vuruyoruz ama Kaddafi bunların arasında değil. Askeri hedefleri vuruyoruz ve eğer kendisi bir askeri bölgede ise onun garantisini veremem."
 
Gortney, askeri ayrıntılarla ilgiliolarak da Trablus'la Bingazi arasındaki kıyı şeridinin emniyetinin sağlanmak üzere olduğu, Kaddafi'nin Bingazi'ye yönelik harekatının da engellendiği bilgisini verdi.
 
'YÜZDE YÜZ GÜVENLİ OLMAZ AMA...'
Libya ordusunun hava savunma sistemlerinin ve bunlara ait radarların çoğunun vurulduğunu ama elden ve omuzdan ateşlenebilen seyyar bataryaların hepsinin vurmasının imkansız olduğunu belirtti.
 
'ŞU ANA KADAR KAYIP YOK'
Libya hükümetinden gelen bir uçağın vurulduğu iddialarını da yalanlayan Gortney, koalisyon güçlerine ait uçakların Libya'ya operasyonunda şu ana kadar kayıp vermediğini, sivil kayıpların olduğuna dair bir işaretin de henüz olmadığını kaydetti.
 
Gortney, şu anda ABD, İngiltere ve Fransa'ya ait uçakların uçuşa yasak bölgede devriye gezdiğini, ancak "her geçen gün" buna yeni ülkelerin de katılmasının beklendiğini bildirdi.
 
ABD LİDERLİĞİ DEVREDİYOR 
Operasyonun başından beri ön plana çıkmamaya özen gösteren ABD öncülüğünü devretmeye hazırlanıyor. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ülkesinin, Libya'daki askeri misyonun kontrolünü ya İngiltere ve Fransa'nın ya da NATO'nun öncülük edeceği bir koalisyona devretmeyi beklediğini açıkladı.
 
KADDAFİ ATEŞKES İLAN ETTİ 
Kaddafi’nin karargahı vurulmadan hemen önceyse, Libya hükümetinden ateşkes ilanı geldi. Libya ordusu sözcüsünün yaptığı gece saat 21.00'den itibaren (TSİ aynı), tüm birliklerine ülkeye saldıran Batılı güçlere karşı ateşkes emri verdikleri duyuruldu. Sözcü, Afrika Birliği'nin dün "savaş durumunun derhal kesilmesi" çağrısına cevaben ateşkes ilan edildiğini bildirdi.
 
ABD ATEŞKESİ KABUL ETMEDİ 
Kaddafi cephesinden gelen bu açıklama, Pentagon tarafından kuşkuyla karşılandı. Libya'nın ateşkes ilanını inandırıcı bulmadığını dile getiren Bill Gortney, "Kaddafi'nin tüm açıklamalarına şüpheyle bakıyorum. Ateşkes ilan etti, ama daha sonra askerlerine Bingazi'ye girme talimatı verdi" diye konuştu.