Kaddafi’den 40’ıncı yıl devrimi

Libya’da bir darbeyle iktidarı ele geçiren Muammer Kaddafi, iktidarının 40’ıncı yıldönümünü Pekin Olimpiyatları’nı gölgede bırakacak bir organizasyonla kutladı.

02 Eylül 2009 Çarşamba 08:36 tarihinde eklendi.

Libya’da bir darbeyle iktidarı ele geçiren Muammer Kaddafi, iktidarının 40’ıncı yıldönümünü Pekin Olimpiyatları’nı gölgede bırakacak bir organizasyonla kutladı. Kaddafi, kendi tasarımı olan ‘Roket’ adlı iki otomobille de sürpriz yaptı.

TASARIMINI lider Muammer Kaddafi’nin yaptığı “Roket” adı verilen otomobilin iki prototipinin tanıtımı önceki akşam başkent Trablus’ta yapıldı. Azami güvenlik için yarış kanosu şeklinde tasarlanan 5.5 metre uzunluğunda, 1.87 metre eninde, 1.860 kilo ağırlığında ve 230 beygir gücünde motora sahip “Roket”, projenin sahiplerine göre, Libya otomotiv sanayisinin geleceğini temsil ediyor.
Kaddafi’nin futbol sahası büyüklüğünde dünyanın en büyük bedevi çadırında gerçekleştirdiği dev partiye Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanı sıra Afrikalı, Arap ve Latin liderler akın ederken,
Lockerbie bombacısı Megrahi’nin “kahramanlar gibi” karşılanmasını protesto eden Batılı liderler törene itibar etmedi. Pazartesi gecesi başlayan ve salı sahur vaktine kadar süren törenler, Kaddafi’nin İtalyanlar tarafından asılan Libya milli kahramanı Ömer Muhtar’ın resmini yakasına taktığı üniformayla görüldüğü dev fotoğrafının
dolaştırılmasıyla başladı.

Olimpik kutlama

LİBYA, Tunus, Fas, Mısır ve Ukrayna’dan gelen atlıların, temsili olarak asılan Libyalı gençlerin ve 400 dansçının gösterilerinin ardından Kaddafi konuklarına askeri geçit törenini izletti. Fransız Rafale jetlerinin de bulunduğu 80 uçak semalarda süzülürken, İtalyan hava akrobasi timi, İtalyan bayrağının kırmızı, beyaz ve yeşil renklerinde duman çıkararak gösteri yaptı. Partinin 90 dakika süren büyük finalinde Kaddafi’nin 27 yaşında genç bir subayken Kral İdris’i devirmesinden bu yana geçen macerası anlatıldı.