Kadıköy'de Ticari Gayrimenkul Rüzgarı Tersine Döndü

Ticarigayrimenkul danışmanı Günhan Odabaş Kadıköy ticari gayrimenkulpiyasasını yorumladı.

Kadıköyde Ticari Gayrimenkul Rüzgarı Tersine Döndü
08 Mayıs 2021 Cumartesi 13:14 tarihinde eklendi, 1.674 kez okundu.

Ticarigayrimenkul danışmanı Günhan Odabaş Kadıköy ticari gayrimenkulpiyasasını yorumladı.

Kadıköy genelinde Nisan 2021 ile Nisan 2020 dönemlerini kıyasladığımızda satılık dükkan ve mağaza fiyatlarının %20-30 civarında arttığını görüyoruz. Satılık ve kiralık ticari gayrimenkul adetlerinde de önemli bir artış söz konusu. Satılık ve kiralık artışının nedeni pandemi dolayısı ile pek çok işyerinin kapanmış olması. Çıkan kiracılar yerine bazı gayrimenkul sahipleri yeni kiracı ararken, bazıları da satayım ve kiracı ile uğraşmayayım düşüncesinde.
 

Kadıköy’ün pek çok semti hep İstanbul’un yaşamak için en tercih edilen yerleri arasında oldu. Bunun sonucu olarak Kadıköy’de kiralar ve fiyatlar hep İstanbul ortalamasının üstünde gerçekleşti. Bağdat Caddesi, Fenerbahçe, Caddebostan ve Suadiye en kıymetli gayrimenkullere ev sahipliği yapıyor. Geliri yüksek ailelerin yaşadığı bu bölge işyerleri, dükkanlar ve mağazalar açısından ön plana çıkıyor. Bu nedenle Kadıköy’deki gayrimenkuller sahiplerine düzenli getiri sağlıyordu ve kiralık yer bulmak kolay değildi. Ancak pandemi ile bu durum değişti. Pek çok mağaza, dükkan ve işyeri kiraladıkları yerden çıkmak durumunda kaldı. Bazıları komple işyerlerini kapattı, bazıları küçülerek yaşama savaşını sürdürüyor. Sonuç olarak önceden kiralık ve satılık ticari gayrimenkul bulmanın çok zor olduğu bölgelerde bile pek çok satılık ve kiralık gayrimenkul var.
 

Eskiden satılık kiralık az gayrimenkul olduğu için pazarlık gücü mülk sahiplerindeydi. 2021 yılı alıcıların ve maddi gücü yüksek kiracıların pazarlıkta daha güçlü olduğu bir dönem oluyor. Mülk sahipleri kira miktarından çok, kiracının ödeme gücüne göre kiraya verme kararı alıyor.