Kadın avukatlar taciz mağduru

Kadın avukatların yüzde 4’ünün tecavüz, yüzde 84’ünün cinsel taciz, yüzde 71’inin de şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı.

Kadın avukatlar taciz mağduru
22 Mayıs 2012 Salı 11:35 tarihinde eklendi, 1.076 kez okundu.

 

Ülke genelinde kadına karşı uygulanan şiddet ve tacizden kadın avukatlar da nasibini aldı. Kadın avukatlardan bazıları da tecavüze uğradığını açıkladı.
 
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; Türkiye Barolar Birliği (TBB) Kadın Hukuku Komisyonu’nun TBB Kadın Hukuku Komisyonu’nun Türkiye genelinde 3 bin 63 avukatla yaptığı ankette ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
 
Katılımcıların yüzde 57’si “Kadın olmanız nedeni ile iş yaşamınızda ayrımcılığa uğradınız mı?” sorusuna “evet” yanıtını verdi.
 
“Evet” yanıtını verenlerin yüzde 32’si müvekkillerin erkek avukat tercih etmesi, yüzde 21’i iş olanakları, yüzde 11’i de çalışma koşulları dolayısıyla ayrımcılığa uğradığını kaydetti.
 
Ayrıca ankette kadın avukatlara, ayrımcılık yapan muhatapları da soruldu. Buna göre avukatların yüzde 55’i hâkim, savcı, kâtip, kalem müdürü ve icra memuru tarafından, yüzde 29’u çalıştığı kurum, yüzde 16’sı çalışma arkadaşları tarafından ayrımcılığa uğradığını belirtti.
 
Kadın avukatların yüzde 60’ı şiddete uğradığını kaydederken bu kapsamdakilerin yüzde 84’ü taciz, yüzde 12’si cinsel konulu tehdit, yüzde 4’ü tecavüze uğradığını açıkladı. “Psikolojik şiddet” kapsamında avukatların yüzde 33’ü hakaret, yüzde 17’si aşağılamaya maruz kalırken yüzde 15’i küfür mağduru olduğunu kaydetti.
 
Ankette kadın avukatlara, “Kadın avukatların, erkek avukatlara göre daha çok ayrımcılığa uğradığını düşünüyor musunuz?” sorusu da yöneltildi. Kadınların yüzde 60’ı evet, yüzde 12’si hayır yanıtını verdi.
 
Ankette dikkat çeken sonuçlardan bir diğeri de kadın avukatların yaşadığı ekonomik ve fiziksel şiddet oldu. Buna göre “fiziksel şiddet” başlığı altında kadın avukatların yüzde 71’i darp edildiğini, yüzde 21’i başkası tarafından yaralandığını, yüzde 4’ü hapis tutulduğunu, yüzde 3’ü sakat bırakıldığını açıkladı.
 
“Ekonomik şiddet” başlığında ise katılımcı avukatların yüzde 54’ü müvekillerinin vekâlet ücretini ödememekte direndiği için, yüzde 31’i düşük ücrete mecbur bırakıldığı için yüzde 9’u işten atılma tehdidi yaşadığı için sıkıntı yaşadığını ifade etti.