Kadın cinayeti davasında protesto

İzmir'in Bornova İlçesi'nde, 2011 yılının Ekim ayında boşanmak isteyen 28 yaşındaki eşi Ferdane Çöl'ü bıçaklayarak öldürdüğü suçlamasıyla tutuklu yargılanan Sedat Çöl'ün yargılanmasına devam edildi.

Kadın cinayeti davasında protesto
25 Kasım 2013 Pazartesi 18:24 tarihinde eklendi, 1.045 kez okundu.
Duruşma öncesi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, açıklama yapıp, valilerin kadınları korumak için harekete geçmesini istedi.
 
İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 9'uncu celsesi yapılan davaya haklarında 'kasten adam öldürme' ve 'azmettirme' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen tutuklu sanık Sedat Çöl ile tutuksuz sanıklar C.İ., B.İ., A.D., H.M., İ.M. ve yaşı küçük M.Ç., ölen Ferdane Çöl'ün annesi Suna, babası Fikret Maviş ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hukuk müşaviri Nur Yılmazlar, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatı Aysun Yazıcıoğlu Çerçe ile Platform yöneticisi Sanem Deniz Kural katıldı. Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, Sedat Çöl, hakkında İstanbul Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'ndan beklenen raporun geldiğini, raporda sanığın cezai ehliyetinin tam olduğunu belirtti.

Mahkeme başkanı Kızıltaş, sanık Sedat Çöl'e raporu bir diyeceğinin olup olmadığını sordu. Çöl, "Ben beş yıldır tedavi görüyorum. 26 aydır da tutuklu yargılanıyorum. Rapor nasıl bu şekilde verilir anlamıyorum. Ben rahatsızım. Raporu kabul etmiyorum" dedi.
 
Diğer sanıklar da suçsuz olduklarını, beraatlerini istedi. Sanık Sedat Çöl'ün avukatı müveklinin Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilip tedavisinin yapılmasını istedi. Mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına, yeniden tedavi isteğinin reddine karar verirken; duruşmayı gelmeyen tanıkların dinlenmesi için gelecek yıl Şubat ayına erteledi.
 
Sedat Çöl, hakkında daha önce İstanbul Adli Tıp Kurumu 4'üncü İhtisas Dairesi'nden cezai ehliyetinin olduğu yönünde, rapor verilirken, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden alınan raporda ise cezai ehliyetinin bulunmadığı belirtilmişti.
 
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na üye bir grup da duruşma öncesi öldürülen Ferdane Çöl'ün babası Fikret Maviş, annesi Suna Maviş ile yaptıkları açıklamada, tüm kadın cinayetleri davalarının takipçisi olacaklarını belirtti.

Grup, adına basın açıklamasını okuyan plaform üyesi, Senem Nebi, "Ferdane Çöl davasında adalet için buradayız. Ferdane, eşinden şiddet gördü. Boşanmak isteyince de öldürüldü. Tüm kadın katilleri gibi, ceza indirimi almaya çalışıyor. Sedat Çöl'ü cinayet işlemesi için azmettirenler, delilleri karartanlar, cinayeti birlikte işledikleri şüphesi olan akrabaları ise halen tutuksuz yargılanıyor.

Ferdane Çöl öldürülmeden önce defalarca şikayette bulundu, ancak koruma kararı olmasına rağmen hiçbir işlem yapılmadı. Kadınlara adalet, katillere müebbet. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan son günlerde sürekli valilere talimat veriyor.

Türkiye'nin her ilinde, her gün kadınlar erkek şiddetiyle öldürürken ve kadınların hayatını korumak her ilde valilerin göreviyken bir kez bile bu konuda talimat verdiğini duymuyoruz. Oysa kadınlar, valilerin uygulaması gereken korumayı ya hiç almıyor ya da korunma altındayken göz göre göre öldürülüyor. Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü'nde, Valilere talimatı biz veriyoruz.

Valilere sesleniyoruz. Görevinizi yerine getirecek ve 'kadınları koruyun' talimatımızı uygulayacaksınız" dedi.

DHA