Kadın girişimcilik konferansı düzenlendi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Osmaniye Kadın Girişimciler İcra Kurulu tarafından 'Kadın Girişimciliğin Özendirilmesi' konulu konferans düzenlendi.

Kadın girişimcilik konferansı düzenlendi
06 Kasım 2013 Çarşamba 19:43 tarihinde eklendi.


OTSO Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Vali Dr. Mehmet Oduncu, Belediye Başkanı Kadir Kara, OTSO Başkanı Murat Teke, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve çok sayıda kadın girişimci dinleyici olarak katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını TOBB Osmaniye Kadın Girişimcileri Kurulu İcra Komitesi Başkanı Mimar Halise Şen yaptı. Kadınların iş hayatında yer almasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Şen, “Siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda gelişimi, dönüşümü sağlayacak önemli noktalardan biri, kadınları girişim yapmaları noktasında desteklemek ve bunu hayatın her alanına cinsiyet eşitliği olarak yaymak şeklinde değerlendirilmelidir.” diye konuştu.

Türkiye'de her üç kadından ikisinin işsiz olduğunu da belirten Halise Şen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Osmaniye Kadın Girişimcileri İcra Komitesi olarak kadın girişimciliğinin özendirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Programa katılan Vali Dr. Mehmet Oduncu'nun eşi Dr. Nuray Oduncu ise düzenlenen konferansın kadınlar arası dayanışmaya katkı sağlayacağını ve kadınların sosyo-ekonomik alandaki faaliyetlerinde yol gösterici rolü olacağına inandığını ifade ederek, “Kadının daha güçlü ve girişimci olabilmesi için bilgi ve sermaye gerekiyor. Bilgi ve sermaye eksikliğinin olduğu yerlerde, bu eksikliği gidermek için KOSGEB'in çalışmalarından, mikro kredilerden, destek kuruluşlarından kadınlarımızın faydalanmasını istiyoruz.

Sermaye ve girişimcilik noktasında kadınlarımızdan desteklenmesi gerekenler olduğu gibi çocukluğunda ya da gençliğinde eğitim fırsatı bulamamış kadınlarımızın sayısı da bir hayli fazladır. Kadınlarımıza ikinci bir şans verilmesi, diploma ve meslek sahibi olmaları konusunda da hep beraber hareket etmeliyiz. Böylece uyuyan devi uyandırmalı, bu büyük potansiyeli ülkemize kazandırmalıyız.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esen Gül İplik “Kadın Girişimciliğin Özendirilmesi” konulu konferans sunumunu gerçekleştirdi.

Yrd. Doç. Dr. İplik kadınların gerek özel hayatlarında gerekse çalışma hayatlarında bir takım sorunlarla karşılaştıklarını belirterek, “Türkiye'de kadın istihdam oranı yüzde 25,6 işsizlik oranı ise yüzde 11,3'tür. Ülkemizde 2011 yılı verilerine göre istihdama katılan kadınların yüzde 42,2'si tarım, yüzde 42,6'sı hizmet ve yüzde 15,2'si sanayi sektöründe çalışmaktadır.

Her 100 kadından yalnızca yüzde 12,9'u kendi hesabına çalışırken, yüzde 51,6'sı herhangi bir ücret veya yevmiye karşılığında çalışmakta, yüzde 35,5'i ise ücretsiz aile işçisi olarak çalışma hayatında yer almaktadır. İş hayatına katılan kadın sayısı ise ne yazık ki her yıl düzenli olarak azalmaktadır.

Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırdığımızda Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranı oldukça düşük düzeyde gerçekleşmektedir. Dünyada kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 52,4 iken Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu oran yüzde 63,9'a çıkmaktadır. Ülkemizde ise kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 29,5 ile orta ve kuzey Afrika ülkeleri ile eşit düzeyde gerçekleşmektedir.” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Esen Gül İplik konferansının devamında girişimci kadınların özellikleri ve kadınların girişimciliğinin özendirilmesi konusunda ayrıntılı bilgiler sundu.


CİHAN