Kadın hakları toplantısında siyaset tartışması

İzmir'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen panele konuşmacı olarak gelen CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı davetiyeye kadın ve erkeklerin giriş saatini farklı yazdığı gerekçesiyle eleştirdi.

Kadın hakları toplantısında siyaset tartışması
07 Mart 2013 Perşembe 19:10 tarihinde eklendi.

 

Tarhan'ın sözlerini CHP'li kadınlar ayakta alkışlarken, AK Partili kadınlar sıra kapaklarına vurarak, protestoda bulundu. Tarhan, salondan ayrılınca kürsüye çıkan AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, "Emine Hanım burayı meclis kürsüsü zannetti. Ancak kendisi bırakın selam vermeyi TBMM kulisinde kadın vekillerin yüzüne bile bakmaz" dedi.
 
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KADER) İzmir Şubesi ve Uluslararası Lions Dernekleri 118-R Yönetim Çevresi Federasyonu işbirliği, Konak Belediyesi'nin katkılarıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Kadının Ekonomideki Yeri' konulu panel düzenlendi. İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen panele CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın yanısıra kadın muhtarlar ve birçok KADER üyesi kadın katıldı.
 
Panele konuşmacı olan CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, duygusal konuşmasıyla dikkat çekti. Son zamanlarda kadına yönelik şiddetin artmasını bir zihniyet sorunu olarak değerlendiren Tarhan, "Farkında mısınız, biz yıllardır sadece mezhepçilik ya da ırk anlamında değil, kadın erkek olarak da bölünüyoruz" dedi. Bunun üzerine, Kültür Bakanlığı'ndan geçtiğimiz günlerde kendisine yollanan bir davetiyede kadın erkek olarak giriş saatlerinin farklı yazıldığını ifade etti.
 
BİR KARIŞ TOPRAK VERMEYİZ
 
Tarhan ayrıca 1 Mart tezkeresinin reddedilişinin yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "İstenen, çok uluslu şirketlerin ve kiralık iktidarların, liderlerin gücünü korumaktı. Biz yıllar önce buna alet olmadık. Ancak bugün hala bu coğrafyayı bir mezhep kavgasına, din kavgasına, şiddet arenasına dönüştürmek isteyenler var. Bugün bence, ülkemizi füze rampasına dönüştürmeye çalışanlara, oğullarımızı yine topraklara düşürmeye çalışanlara dur deme günüdür. Bir karış toprağımızı bile vermeye niyetimiz yok, kafamıza silah dayayarak kimse demokratik anayasa yapamaz. Çocuk mu kandırıyor bunlar" dedi.
 
SEVGİ TÜM FARKLILIKLARIN ÜSTÜNÜ ÖRTER
 
Üç yıl önce kanserden hayatını kaybeden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan'ı ve Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'yu da anan Tarhan, "Bu toplumun kadının vicdanına ihtiyacı var. Bu ülkeye yapabileceğimiz en büyük iyilik kendimiz olmak. Bir kadının üreyebileceği en büyük şey sevgidir. Sevgi tüm farklılıkların üstünü örter. Dünyayı da Türkiye'yi de kadınlar değiştirecek. Ancak lütfen hissettiğiniz tehlikelere sakın sessiz kalmayın" dedi.
 
"Dört çocuk doğuranlara madalya takılmalıdır" sözünü Hitler'in söylediğini hatırlatan Tarhan, "Tarih, bu zihniyetteki insanlar için her zaman yıkıcı olmuştur" dedi. Tarhan'ın konuşması dakikalarca ayakta alkışlanırken, bir başka programı nedeniyle Muğla'ya gitmek için salondan ayrılan Tarhan'ı Ak Partili kadınlar sıralara vurarak protesto etti.
 
YANINIZDAN GEÇERKEN "MERHABA" BİLE DEMEZ
 
Tarhan'ın salondan ayrılmasının ardından kürsüye gelen AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Tarhan'a tepki göstererek şunları söyledi:
 
"Söylenenlerin hiçbirini ciddiye almıyorum, hiçbirine cevap vermeyeceğim. Burası İzmir ama galiba İzmirli olmayan herkes tepki alıyor. İzmir'de sevginin, saygının, adaletin dili vardır. Burada gülümseyen yüzlerin etkisi vardır. Burası ne YARSAV ne TBMM kürsüsü. Kendisinin meclisteki üslubu da bu olabilir ama biz buraya Dünya Kadınlar Günü etkinliği için geldik. Kadınlar olarak birbirimizi yüceltmemiz gerekiyor. Bir panel yapmayı düşünüyorduk, ama bu panelin çok siyasallaşması, siyasi söylemlerle başlamasından dolayı İzmir'e hiç yakışmayan bir tabloyla karşı karşıyayız. Burada sevgi pıtırcığı gibi sözler söyleyip uçağa bindiğinde yanındaki insana selam vermesi gerekiyordu. Dün sabah birlikte geldik. Meclis koridorlarında çarpınca bırakın özür dilemeyi, yanımızdan geçerken merhaba bile demez. Burada kişiselleştirmenin anlamı yok. Sevgiden bahsediyorsak önce merhabadan başlamak durumundayız. Dünya Kadınlar Günü ile ilgili başladığımız bu toplantıda İş dünyası ve kadından bahsediyoruz." 

DHA