Kadınlar sabundan harikalar yaratıyor

Bitlis'te Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan Mis Sabun Kursu'nda eğitim alan kadınlar, birbirinden değişik sabunlar yapıyor.

Kadınlar sabundan harikalar yaratıyor
26 Nisan 2013 Cuma 18:41 tarihinde eklendi, 1.322 kez okundu.

 

Sabundan çiçek, meyve sepetleri hazırlayan kadınlar hem aile bütçesine katkı sunuyor, hem de meslek öğreniyor.
 
Eşinin görevi nedeniyle Bitlis'e gelen mis sabun sanatı usta öğreticisi Sakina Bamba, kurs açmak için Halk Eğitim Merkezi'ne başvurdu. Kurs başvurusu kabul edilen Bamba, İdris-i Bitlis Mahallesi'nde açtığı kursa 30 kadın kursiyeri alarak eğitime başladı. Kadın kursiyerler sabunlara şekiller vererek birbirinden güzel çiçekler, meyveler oluşturup sepetlere yerleştiriyor. Ailelerine ekonomik kazanç sağlayan kadınlar zaman zaman pazar sıkıntısı yaşasa da meslek öğrenmenin keyfini çıkarıyor.
 
PAZAR SIKINTIMIZ VAR
 
Mis sabun sanatının Osmanlı döneminden günümüze geldiğini belirten usta öğretici Sakine Bamba, "Bu kurs Osmanlı zamanından gelen ve unutulmaya yüz tutmuş bir el sanatıdır. Bu kursun ana merkezi Edirne'dir. Halkın büyük bir çoğunluğu bu sanattan ekmek parasını kazanıyor. Bitlis'te de kadınların bu sanata ilgisi oldukça fazla. Ancak şu anda pazar sıkıntımız var. Kursiyerlerimiz, yaptıkları ürünleri eşlerine, dostlarına ve komşularına satıyorlar. Daha etkili bir pazarın olması için valilik, belediye ve işadamlarımızdan destek bekliyoruz" dedi.
 
SABUN BUKETİ HEDİYE EDİN
 
Sabundan harikalar yaratan kursiyerlerde ise yaptıkları ürünlerin protokol ziyaretleri sırasında hediye olarak verilebileceğini dile getirerek, "Burada üretilen ürünlerin en güzel pazar yeri belediye ve valiliktir. Gelen misafirlere Ahlat Bastonu'nun yanında yaptığmız mis gibi kokan sabun buketlerini hediye olarak verilebilir. Yetkililerin bu teklifimizi gözden geçirmelerini bekliyoruz" diye konuştu. 

DHA