Kainatta çok yalnızız

Şimdiye dek bilim insanlarından uzaylıların varlığıyla ilgili hep aynı iyimser sözleri duyduk. Astrofizikçi Howard Smith ise bunların tam tersini söylüyor.

Kainatta çok yalnızız
25 Ocak 2011 Salı 08:07 tarihinde eklendi, 1.556 kez okundu.

 

Hala yeşil yaratıkların temas kurmak için geleceğini ya da kainatta bir yerlerde dünya dışı yaşamın var olduğuna inananlardansanız, Harvard'lı astrofizikçi Doktor Howard Smith'in açıklamaları hayallerinizi yıkacak türden.
 
Genel olarak bilim insanları uzaylıların varlığını kabul ederken ya da tümden yok saymaktan kaçınırken, Smith, muhtemelen uzaylıların olmadığını ve evrende tamamen yalnız olduğumuzu söylüyor.
Kainatta Dünya'ya benzer büyüklükten onbinlerce gezegen olduğunu düşünülse de bu gezegenlerdeki koşullar canlı formlarının yaşamını destekleyecek uygunlukta değil. Harvard Üniversitesi'nde üst düzey astrofizikçi olan Smith, uzaylıları bulma gibi bir umudun çok az olduğunu, bulsak bile temas kurmanın neredeyse imkansız olduğunu düşünüyor.
 
Şimdiye dek astronomlar, Güneş Sistemi dışında toplam 500 gezegen keşfetti ve milyarlarca gezegen olduğunu düşünüyorlar. Ancak Doktor Smith, bu gezegenlerin çoğunun güneşlerine ya çok uzak ya da çok yakın olduğunu belirtiyor ve bunun da gezegenlerdeki yüzey sıcaklıkların yaşama imkan vermeyecek şekilde aşırı olmasına neden olduğunu kaydediyor.
 
Bazı gezegenlerin ise yörüngeleri o kadar sıra dışı ki, bu durum çok farklı sıcaklık derecelerine ve yaşam için hayati önemdeki suyun sıvı olarak var olabilmesini imkansız kılıyor.
 
Londra Üniversitesi'nden araştırmacılar geçenlerde 40 bin kadar gezegende uzaylıların yaşıyor olabileceğini açıklamıştı. Ancak Smith bu tahminlerin çok iyimser olduğunu belirtiyor ve "Herhangi bir temas umudu çok sınırlı. Dünya etrafında uzaylıların sinyalleri alabileceği ya da kendilerininkini gönderebileceği nispeten küçük bir uzay baloncuğu gezegenimizden bin 250 ışık yılı uzaklığa ulaşabiliyor. Bir iletişim kurma olasılığı olsa bile, bunun gerçekleşmesi için de onlarca yıl ya da yüzyıl gerekiyor" diyor.

Milliyet