Kalp hastaları oruç tutmalı mı?

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, oruç tutmanın kalp krizi riskini azalttığını söyledi.

Kalp hastaları oruç tutmalı mı?
09 Temmuz 2013 Salı 13:38 tarihinde eklendi.

 Akdemir, kalp hastalarının, Ramazan ayı ile ilgili en çok sordukları soruların başında, orucun kalp krizi riskini artırıp artırmayacağı yönünde olduğunu belirterek, “Oruç, kalp krizi riskini artırmaz tam tersine azaltır.” dedi.

Prof. Dr. Ramazan Akdemir; orucun, kalp sağlığı için de faydası olduğunu, yeni kalp ameliyatı geçirenler, ileri evrede kalp hastası olanlar, gün içinde zorunlu ilaç alması gerekenler, güneş altında ağır işte çalışanlar dışındaki kalp hastalarının oruç tutmalarında bir sakınca olmadığını, hatta faydalı olduğunu kaydetti. Kalp hastalarına iftar ve sahur arasında bol sıvı tüketmesini öneren Akdemir, ilaçların da iftar ve sahur vaktine göre ayarlanabileceğini dile getirdi.

Akdemir, “Bizim tecrübemizce oruç tutan hasta kişiler çok fazla fayda görüyor. Hem ruhen, hem bedenen mutlu oluyorlar. Ayrıca, klinik araştırmalarda orucun insan sağlığı üzerinde ve kalp sağlığında da faydalı olduğu açıklanmıştır. Ancak kalp hastaları doktorlarına danışarak oruç tutmalıdırlar.” diye konuştu.

Kalp hastalarına, alkol ve sigaradan da uzak durması çağrısında bulunan Akdemir, ayrıca iftarda hızlı ve çok yemenin de sakıncalı olduğunu sözlerine ekledi.


CİHAN