Kalp hastalarına oruç uyarısı

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Filiz Karadaş, oruç tutacak kalp, damar ve tansiyon hastalarına sağlık kontrollerini mutlaka yaptırmaları tavsiyesinde bulundu.

Kalp hastalarına oruç uyarısı
07 Temmuz 2013 Pazar 17:50 tarihinde eklendi, 1.103 kez okundu.

Ramazan ayının kavurucu temmuz ayı sıcağında geçeceğine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Filiz Karadaş, aşırı sıcaklarda tutulacak orucun, kalp, damar ve tansiyon hastalarını olumsuz etkileyebildiğinin altını çizdi.

Uzman Dr. Kardaş, “Aşırı sıvı kaybı, en çok kalp yetmezliği olan tansiyon hastalarını etkiliyor. Özellikle nemin çok yüksek olduğu ortamlardaki aşırı terlemenin önemli miktarda sıvı kaybına yol açarak, elektorolid denilen özellikle vücudumuzdaki sodyum ve potasyumun kaybına neden olmaktadır. Bu durumdan en çok kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon hastaları etkilenmektedir. Yaklaşık 16 saatlik bir açlık dönemi, susuzluk dönemi söz konusu. Antihipertansif ilaç kullanan hipertansiyon hastalarımızın bu dönemde çok dikkatli olmaları gerekiyor. Oruçlarına devam etmek istiyorlarsa katiyen dışarı çıkmamaları ve mümkün olduğunca az hareket etmesini öneriyoruz.” bilgisini verdi.

Kalp hastalarının sıcaklar nedeniyle göğüs ağrısı hissetme olasılıklarının yüksek olduğunu hatırlatan Uzman Dr. Filiz Kardaş, “Bu dönemde ilaçların mutlaka düzenli kullanılması ve bir hekime danışılmasını tavsiye ediyorum. İftarda ve sahurda aşırı yemekten kaçınılması ve fiziksel aktivitelerin azaltılması da şarttır. Özellikle koroner kalp hastalığı tedavi edilmemiş kişiler, kontrolsüz hipertansiyonu olanlar, kalp yetersizliği hastaları ve önemli kalp kapak hastalığı bulunanlar için oruç tutmak riskli olabilir.” ifadelerini kullandı. CİHAN


CİHAN