Kamalak, Haşimi ile görüştü

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, parti genel merkezinde, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile görüştü.

Kamalak, Haşimi ile görüştü
24 Nisan 2012 Salı 16:54 tarihinde eklendi.

 

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi sorunun, Irak'ta sorunun Başbakan Nuri el-Maliki'nin izlediği politika olduğunu belirterek, ''Eğer Maliki, Erbil Anlaşması'nın uygulanmasını kabul ederse, özellikle tüm siyasi partilerin iktidarda ortaklığı kabul ederse, Maliki'nin devam etmesinde sakınca yok'' dedi. 
 
Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Haşimi, görüşmenin çok faydalı ve verimli olduğunu söyledi. 
     
Saadet Partisi eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın, Irak ve İslam meseleleri konusunda çok ciddi desteği olduğunu hatırlatan Haşimi, ''Ben tabii ki AK Parti'ye yakınım, bundan gurur duyuyorum ama aynı anda bizi destekleyen, desteklemeyen diğer partilere de yakınız'' dedi. 
     
Türkiye ile Irak arasında son dönemde yapılan karşılıklı açıklamaları ''gelip geçen yaz bulutuna'' benzeten Haşimi, ''Başbakan Erdoğan'ın Irak konusunda endişesini dile getirmesini de saygıyla karşılıyorum'' diye konuştu. 
     
Suriye'de öncelikle akan kanın durması gerektiğini vurgulayan Haşimi, Türkiye'deki tüm partileri ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya gelip Suriye konusunda müşterek bir tavır almaya davet etti. 
     
''Haşimi'nin görevinin başına dönmesi gerekmektedir''- 
     
Mustafa Kamalak da ''Öncelikle ve zaman geçirmeden Sayın Haşimi'nin görevinin başına dönmesi gerekmektedir. Sayın Haşimi'nin huzur ve barış içerisinde Irak'a dönüp görevine başlamış olması orada iç barışı sağlayacaktır. En azından iç barış için orada çok önemli bir adım olacaktır. Biz Saadet Partisi olarak Irak'ta barışın ön şartı olarak Sayın Haşimi'nin görevinin başına dönmesini görüyoruz'' dedi. 
     
Görüşmede Suriye sorunununda konuşulduğunu belirten Kamalak, bu konuda İslam ülkelerinin bu sorunu çözecek güce sahip olduğunu kaydetti. Kamalak, Batı camiasının Suriye'ye girmesinin çok büyük sıkıntılar doğuracağını ifade etti. 
     
Sorular
     
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Haşimi, Irak'taki sorunun çözülmesi için hem Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin milli konferans toplanması hem de Barzani''nin siyasi parti liderlerini bir masa etrafında toplamak gibi inisiyatiflerin bulunduğunu kaydetti.
     
Güvenoyundan önce ortak yolun bulunabileceğini dile getiren Haşimi, şöyle devam etti: 
     
''Sorun, Maliki'nin Irak'ta izlediği politikadır. Eğer Maliki Erbil Anlaşması'nın uygulanmasını kabul ederse, özellikle tüm siyasi partilerin iktidarda ortaklığını kabul ederse Maliki'nin devam etmesinde sakınca yok. Umarım, Maliki bir kere daha düşünür ve bu olaylarda olumlu tavır alır. Ortaklık anlaşmasına bağlı kalır ve onu uygular. Dolayısıyla döneminin sonuna kadar devam edebilir, sorun yok. Ama kabul etmezse o zaman bir çare buluruz, tüm alternatifler masada.''