Kan davalı köyde karneler okulda kaldı

MARDİN'in Derik İlçesi'nde geçen yıl, akraba olan 4 aile arasında meydana gelen ve 4 kişinin ölümüne yol açan kan davası sonrası, eğitimleri yarıda kalan ortaokul ve liseye giden 36 öğrenci karne alamadı.

Kan davalı köyde karneler okulda kaldı
17 Haziran 2016 Cuma 17:26 tarihinde eklendi, 3.586 kez okundu.
MARDİN'in Derik İlçesi'nde geçen yıl, akraba olan 4 aile arasında meydana gelen ve 4 kişinin ölümüne yol açan kan davası sonrası, eğitimleri yarıda kalan ortaokul ve liseye giden 36 öğrenci karne alamadı.
 
Derik İlçesi'ne bağlı Zeytinpınar Mahallesi Susamlı Mezrası'nda 18 Nisan 2015 günü akraba olan Kaya, Dem, Esen ve Özyılmaz aileleri arasında mera yüzünden kavga çıktı. Silahların kullanıldığı kavgada Kaya ailesinden 3, Esen ailesinden de 1 olmak üzere toplam 4 kişi hayatını kaybetti. Oluşan husumet nedeniyle Kaya ailesi fertleri, Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Balpınar Mahallesi'ne yerleşirken, Esen, Dem ve Özyılmaz ailelerine bağlı fertler ise Susamlı Mezrası'nda yaşamaya devam etti.
 
76 ÖĞRENCİ EĞİTİMDEN YOKSUN KALDI
 
Husumet öncesi köydeki çocuklar, taşımalı sistemle Mazıdağı İlçesi'ne giderek eğitim görürken, husumet sonrası can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle Esen, Dem ve Özyılmaz aileleri çocuklarını okula göndermedi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerden sonra, köydeki taziye evi bir sınıfa dönüştürülerek, 2 öğretmen ataması yapıldı. Ancak bu öğretmenler bir hafta sonra öğretmenliği bıraktığı için birinci dönem 40'ı ilköğretim, 30'u ortaokul ve 6'sı da lise olmak üzere 76 öğrenci okula eğitimden yoksun kaldı.
 
İKİNCİ YARIYILDA 2 ÖĞRETMEN ATANDI
 
Susamlı Mezrası'nda kalan ailelerin talepleri doğrultusunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, eğitim ve öğretim yılı ikinci döneminin son 2 ayında, köye 2 öğretmen ataması yaptı. Ancak bu 2 öğretmen, ilköğretim 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflarda okuyan 40 öğrenciye eğitim verdi. Yıl sonunda ilköğretimde okuyan 40 öğrenci karnelerini alırken, ortaokul ve lisede okuyan toplam 36 öğrenci ise bu yıl okula gitmedikleri için karne de alamadı. 
 
'HAYATIMIZ ALTÜST OLDU'
 
Susamlı Mezrası'nda yaşayan öğrenci velilerinden İslam Özyılmaz, yaşanan husumet sonrası hayatlarının altüst olduğunu belirterek, çocuklarının da eğitimden geri kaldığını söyledi. Yaşanan olaydan dolayı üzüntülerini dile getiren Özyılmaz, "Biz okuyamadık, çocuklarımızın okuması için çaba gösteriyoruz. Çocuklarımızı okutmak istiyoruz. Husumet nedeniyle evimizden, köyümüzden dışarı çıkamaz olduk, çocuklarımızın günahı ne? Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz."