Kandil tabelası önünde zafer işareti

Terör örgütü KCK davasında sanık avukatı Sinan Zincir, ana dilde savunma hakkının kabul edilmesinden sonra barış havasını koklamaya başladıklarını söyledi.

Kandil tabelası önünde zafer işareti
04 Şubat 2013 Pazartesi 12:38 tarihinde eklendi, 3.853 kez okundu.

 

Zincir, duruşmanın her aşamasında tercüman bulundurulmasını istedi. Ancak mahkeme başkanı, Zincir'in talebinin daha sonra değerlendirileceğini belirtti.
 
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen basın mensuplarının yargılandığı 32'si tutuklu 44 sanıklı terör örgütü KCK'ya yönelik davanın 8. duruşmasına 31 tutuklu sanık ile 2 tutuksuz sanık katıldı. CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Melda Onur ve Veli Ağababa ile BDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü, sanatçı Ferhat Tunç ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı Arny Koning de duruşmada izleyici olarak yer aldı.
 
Kimlik yoklamasının ardından Mahkeme Başkanı Ali Alçık, KCK davasına iki ayrı davanın birleştirildiğini açıkladı. Böylece davada toplam sanık sayısı 46'ya, tutuklu sanık sayısı da 33'e yükselmiş oldu.
 
Sanık avukatlarından Sinan Zincir, "Yasa değişikliği ile anadilde savunmanın önündeki engeller kaldırıldı. Kürtler Kürtçe konuştukça barış iklimi daha da fazla gelişiyor. Ayrımlar ortadan kalkıyor. Yaklaşan bahar havası ile birlikte barış havasını bu ülkede koklamaya başladık. Önümüz bahardır, barışın baharda geleceğine inanıyoruz. Perşembe günü talep günü olacak. Diyarbakır'da da yargıçlar tercüman aracılığıyla savunma alıyor. 8 Şubat Cuma günü yapılacak duruşmada müvekkillerimize tahliye ve niçin burada oldukları konusunda beyanda bulunmaları için söz verilmesini talep ediyoruz. Talepleri sırasında tercüman bulundurulsun." dedi
 
Yasa maddelerini hatırlatan Mahkeme Başkanı Ali Alçık ise, "Kabul edilen yasada iddianamenin okunmasından sonraki savunma aşamasında ve esas hakkındaki mütalaanın açıklanmasının ardından mütalaaya karşı savunmaların alınması aşamasında tercüman bulundurulacağı belirtiliyor. Ancak talebinizi değerlendireceğiz. Savcılık makamından bu konuda mütalaasını da soracağız." açıklamasını yaptı. 
 
Daha sonra avukat Baran Doğan da, "Sanıklar yargılamanın her aşamasında söz alabilir, talepte bulunabilir ya da savunma yapabilirler. Çünkü yasada yeni delil sunma hakkı var. Bu nedenle her aşamada tercüman bulundurulması gerekmektedir. Savcının bu durumu da göz önünde bulundurmasını talep ediyoruz." açıklamasını yaptı.
 
KCK SANIĞININ KANDİL FOTOĞRAFI MAHKEMEDE
 
Başkan Alçık, daha sonra da celse arasında mahkemeye gelen cevabi yazıları okudu. Alçık, dava sanıklarından Çağdaş Kaplan'ın Kandil tabelası önünde zafer işareti yaparken çekilmiş bir fotoğrafının emniyet müdürlüğü tarafından mahkemeye gönderildiğini söyledi. Ayrıca davanın firari sanığı Bahoz Deniz'in henüz yakalanamadığı ancak bazı basın yayın organlarında halen yazılarının yer aldığı bilgisinin de mahkemeye ulaştığı belirtildi. Duruşma, iddianamenin TRT spikerleri tarafından okunması ile devam ediyor.
 
Bu arada, duruşmaya ara verildiğinde bazı avukatlar ile bazı basın mensupları, emniyet tarafından gönderilen fotoğraftaki poz veren kişinin dava sanığı Çağdaş Kaplan olmadığını ileri sürdü. Avukatlar ise bu durumu duruşmada da dile getireceklerini ifade etti.

CİHAN