'Kanlı elmas'ın faturası

Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor, elmas karşılığında isyancıları silahlandırmaktan suçlu bulundu

Kanlı elmasın faturası
27 Nisan 2012 Cuma 09:09 tarihinde eklendi, 1.857 kez okundu.

 

BM’e bağlı Sierra Leone Savaş Suçları Mahkemesi eski Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor’ı, elmas karşılığında isyancıları silahlandırmaktan suçlu buldu. Taylor’ın kaç yıl hapis yatacağı sonra açıklanacak
 
Hollanda’nın Lahey şehrinde dün toplanan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Liberya’nın eski devlet başkanı Charles Taylor’ın Sierra Leone’de savaş suçu işlediğine karar verdi. Taylor’ın cezasını İngiltere’de çekeceği açıklandı. Birleşmiş Milletler destekli Sierra Leone Özel Mahkemesi’nin aldığı bu kararla, Taylor, bir uluslararası mahkeme huzurunda hüküm giyen ilk Afrikalı devlet başkanı oldu.
 
‘Savaş suçlusu’
 
Mahkeme başkanı Richard Lussick, kararı, “Mahkememiz, zanlının, iddianamedeki 11 suçun birinin işlenmesine yardım ve yataklık ettiğine ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde cezai olarak sorumlu olduğuna karar vermiştir” ifadeleriyle açıkladı. Mahkeme, gerillalara yardım etmek ve iç savaşı kızıştırmaktan suçlu bulduğu Taylor’ı, gerillaları azmettirmek suçlamasından ise akladı. Lussick, Taylor’ın hapiste geçireceği sürenin 30 Mayıs tarihinde açıklanacağını ifade etti. İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Taylor’ın İngiltere’de hapis yatacağını söyledi. Hapishanenin yeri ve tutukluluk süresinin kararın detaylarına göre belirleneceğini ifade eden sözcü, “Kararın ne kadar güçlü olduğu, Taylor’ın tutulacağı hapishanenin kategorisini de belirleyecek” diye konuştu.
 
120 bin kişi ölmüştü
 
Beş yıldır yargılanan 64 yaşındaki Taylor, 1997-2003 yılları arasında Liberya’nın devlet başkanıydı. Taylor, komşu Sierra Leone’de 11 yıl süren ve en az 120 bin kişinin hayatını kaybettiği iç savaş sırasında “kanlı elmaslar” karşılığında isyancı Birleşik Devrimci Cephe Örgütü (RUF) askerlerine silah satmak ve destek olmakla suçlanıyordu. Çocukları savaşa süren, seks kölesi olarak kullanan, birçok tecavüz, yağmalama, adam kaçırma olayına adı karışan ve kurbanlarının kol ve bacaklarını kesmekle nam salan örgüt 120 bin kişinin ölümünden ve binlerce kişinin de yaralanıp sakat kalmasından sorumlu tutuluyor.
 
2006’da tutuklandı
 
Taylor 2006’da tutuklandı ve Birleşmiş Milletler desteğindeki savaş suçları mahkemesindeki davası 2007’de başladı. Eski Liberya Cumhurbaşkanı, kendisine yöneltilen savaş suçu ve insanlığa karşı suç kapsamındaki 11 suçlamayı da reddediyordu. Taylor, Liberya’da 1980’lerin sonundaki iç savaştan da sorumlu tutuluyor. Ancak eski lider bu mahkemede sadece Sierra Leone’de işlediği öne sürülen suçlardan yargılanıyordu. Eski bir silahlı grup lideri olan Taylor, 1997’de cumhurbaşkanı seçilmiş 2003’te Nijerya’ya sürgüne gitmişti.
 
Filmi de çekilmişti
 
Sierra Leone’deki iç savaş ve buradaki çocuk askerler, 2006 yapımı ABD filmi Blood Diamond’a (Kanlı Elmas) da konu olmuştu. Edward Zwick’in yönettiği filmde Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly ve Djimon Hounsou başrolleri paylaşmıştı.
 
Naomi de elmaslar için hesap vermişti
 
Taylor’un yargılandığı davada bir dönem sevgilisi olduğu iddia edilen top model Naomi Campbell da ifade vermişti. Campbell, kendisine 1997 yılında Taylor tarafından verildiği iddia edilen elmaslarla ilgili soruları yanıtlamış ve bu taşların kim tarafından gönderildiğini bilmediğini öne sürmüştü.

Vatan Gazetesi