Kanser tedavisinde hap dönemi

LLMBİR Başkanı Prof. Dr. Özcan, özellikle ağızdan alınabilen ilaçların gelecekte kemoterapinin yerini alacağını belirtti.

Kanser tedavisinde hap dönemi
05 Ekim 2015 Pazartesi 20:42 tarihinde eklendi, 1.280 kez okundu.
ANKARA (AA) - Kan kanseri türlerinden lenfomada, ağızdan alınan ve bazı lenfomaları durdurabilen akıllı ilaçların, bulantı, saç dökülmesi, kısırlık, ikincil kanser gelişimi gibi yan etkileri olan standart kemoterapinin yerini alacağı belirtildi.
 
Lösemi, Lenfoma, Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lenf kanserinin birçok kanser türünde olduğu gibi yaklaşık 60 yıldan bu yana kemoterapi ile tedavi edildiğini, ancak bu tedavilerin pek çok önemli yan etkilerinin yanı sıra kişinin yaşam kalitesini de düşürdüğünü söyledi.
 
-"Akıllı ilaçlarla tümör, kronik bir hastalık haline dönüştürebiliyor"
 
Prof. Dr. Özcan, özellikle lenfomanın bazı alt türlerinde etkili  ve etken maddesi "lenalidomid, idelalisib ve ibrutinib" şeklindeki ilaçların hedefe yönelik tedavi ettiğini vurguladı. Özcan, bu akıllı ilaçların ağızdan alındığını ve hastaya büyük kolaylık sağladığını bildirdi.
 
Özcan, "Özellikle ağızdan alınabilen ilaçlar, gelecekte kemoterapinin yerini alacak. En çok kan kanserleri olmak üzere, gelecek on yıl içinde etkisi yüksek, yan etkisi olabildiğince az ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi yapılabilecek" diye konuştu.
 
Tedavinin ağızdan alınabilen ilaçlarla yapılması durumunda, hasta ve hasta yakınlarının hastaneye bağlı kalmadığının altını çizen Özcan, kişinin tedavisini evde yapabildiğini söyledi. 
 
Bu ve benzeri ilaçlarla neredeyse kök hücre naklinin bile hastaneye yatırılmadan yapılmasının konuşulduğuna dikkati çeken Özcan, "Damardan kullanılan ve etki gücü yüksek ilaçlar artık kullanımda. Bunlar her yıl yenilenerek etki gücü artıyor" dedi.
 
Özcan, Lenfoma olmamak için yapılabilecek şeylerin başında sigarasız ve aktif bir yaşam geldiğini sözlerine ekledi.