Kanser tedavisinde yeni dönem!

Kocaeli Üniversitesi Lazer Uygulamaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (LATARUM) üretilen manyetik nano parçacıkları sayesinde, kanserli hücreler yok edilmeye çalışılacak.

Kanser tedavisinde yeni dönem!
18 Ekim 2012 Perşembe 12:06 tarihinde eklendi, 1.246 kez okundu.

 

Latarum Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Arif Demir, yaptığı açıklamada, Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı'nın, 2003 yılında Yeniköy Yerleşkesi'nde kurulduğunu belirterek, teknoparkın kuruluşundan itibaren üniversitenin gelişmesi doğrultusunda, yeni teknolojik alanlarda yatırımlar gerçekleştirildiğini bildirdi.
 
Nanoteknolojinin çok önemli bir teknolojik araştırma alanı olduğunu ifade eden Demir, LATARUM'da, nano teknolojinin üretilmesine yönelik değişik teknikler kullanıldığı söyledi.
 
Demir, lazer merkezinde femtosaniye lazerlerle metalik nano parçacıklar ürettiklerini dile getirerek, şimdiye kadar altın, gümüş, titanyum oksit, çinko oksit nano parçacıklarını yaklaşık 20 nanometreyle 150 nanometre boylarında elde ettiklerini, kobalt, bakır, nikel gibi metalik nano parçacıkları da ürettiklerini kaydetti.
 
Lazer merkezi olarak nano parçacıkların 2 temel uygulamasını gerçekleştirmeyi planladıklarını anlatan Demir, ''Bu yönde çalışmalarımızı başlattık. Bunlardan bir tanesi, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılarımızla birlikte nano parçacıkları kullanarak kanserli hücrelerin görüntülenmesinin daha hızlı ve daha net yapılmasını sağlamaya çalışacağız. Diğeri ise manyetik nano parçacıklar üreterek yine tıp fakültesindeki araştırmacılarımızla birlikte kanser hücrelerinin yok edilmesine yönelik araştırmaları başlatacağız'' diye konuştu.
 
DİSİPLİNLERARASI BİR YAPI
Bu bağlamda teknoloji üretilmesinin disiplinlerarası bir çalışmayı gerektirmesi nedeniyle LATARUM olarak alanlarının nano parçacıkları üretmek olduğunu belirten Demir, ''Bir sonraki aşama, bu nano parçacıkların ilgili organlara transfer edecek yapılar gerçekleştirilecek. Daha sonra da yine tıp fakültesi, görüntüleme sistemleri ve elektronik mühendisliğindeki araştırmacılarla birlikte disiplinlerarası bir iş birliği oluşturarak bu alanda Türkiye'nin önünü açacak çalışmaları hızlı bir şekilde hayata geçirmeyi amaçlıyoruz'' ifadesini kullandı.
 
Bu alanda gerek Avrupa Birliği'nde gerekse ABD'de yoğun çalışmaların yapıldığına dikkati çeken Demir, bunun disiplinlerarası bir yapıyla Türkiye'de rahatlıkla gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.