Kanser tedavisinde yeni ümit

Uludağ Üniversitesi Multidisipliner Kanser Araştırma Grubu’nda çalışmalar yapan Prof. Dr. Veysel T. Yılmaz ile Prof. Dr. Engin Ulukaya’nın dört yıldır sürdürdükleri kanser ilacı araştırması sonuç verdi.

Kanser tedavisinde yeni ümit
29 Mart 2013 Cuma 11:40 tarihinde eklendi.

 

Kimya Bölümü Anorganik Kimya Anabilim Dalından Prof. Dr. Veysel T. Yılmaz’ın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK projesi kapsamında sentezlenen bir seri yeni platin ve palladyum bazlı metal komplekslerinden iki palladyum bileşiğinin, Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalından Prof. Dr. Engin Ulukaya ve ekibi tarafından güçlü derecede anti kanser etkili oldukları bulundu. Araştırmalardan başarılı sonuçlar alınmaya başlanması üzerine, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurularak söz konusu bileşiklerin patenti alındı.
 
Uludağ Üniversitesi’nin çeşitli fakültelerinde ve bölümlerinde çalışan öğretim elemanları tarafından kurulmuş olan Uludağ Multisipliner Kanser Araştırma Grubu’nun araştırmasında, palladyum bileşiklerinin, aynı kimyasal gruptan olmasına rağmen halen klinikte kullanılan platin bazlı ilaçlara oranla suda çözünürlüğünün yüksek olduğu, dolayısıyla anti kanser etkisi açısından daha avantajlı durumda bulunduğu tespit edildi. Bu verilerden yola çıkan Kanser Araştırma Grubu, bugüne kadar meme, akciğer ve prostat kanserleri üzerinde anti kanser etkiyi ayrıntılı olarak araştırdı. 
 
TÜBİTAK MAM’da da Dr. Ceyda Açılan ve ekibi tarafından üzerinde çalışmalar halen yürütülüyor. 
 
Yurt içindeki araştırmaların yanı sıra söz konusu iki kompleksin Yunanistan’da deney hayvanları üstüne, Hırvatistan’da hematolojik tümörler üstüne ve İngiltere’de prostat kanseri kök hücreleri üstüne etkisi halen araştırılıyor. 
 
Kanser tedavisinin başarısızlığının, kanser kök hücresinin tedaviye direnç göstermesinden kaynaklandığını hatırlatan Multidisipliner Kanser Araştırma Grubu’ndan UÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalından Prof. Dr. Engin Ulukaya, söz konusu komplekslerden birinin kanser kök hücresini öldürdüğünü tespit ettiklerini söyledi. Bu nedenle, İngiltere’deki çalışmalarının özellikle önem arz ettiğini bildiren Prof. Dr. Ulukaya, “İngiltere’de prostat kanseri kök hücreleri üstündeki etkisi klinikte kullanılan etoposit ve cisplatin gibi ilaçlara göre daha etkili bulundu. Bu çalışma sonuçları yayınlanmak üzere PLOS ONE dergisine sunuldu. Palladium bileşiklerinin prostat kanseri kök hücreleri üzerindeki etkisi açısından bu çalışma dünyadaki ilk çalışmadır ve sonuçları ümit vaat etmektedir.” dedi.
 
Uludağ Multidisipliner Kanser Araştırma Grubu’nun hedefinin ülkemize bir kanser ilacı kazandırmak amacıyla dört yıl önce çalışmalara başladığını kaydeden Prof. Dr. Ulukaya, çalışmaların olumlu sonuçlarını görmenin heyecan verici olduğunu ifade etti. Bugüne kadar, Uludağ Üniversitesi, TÜBİTAK ve AB projelerinden COST Action’ların desteğini aldıklarını belirten Prof. Dr. Ulukaya, daha ileri çalışmalar için özellikle Sağlık Bakanlığı’nın ve yerli ilaç sanayinin desteğini beklediklerini vurguladı. 

CİHAN