Kanserin düşmanı fasülye

Yrd. Doç. Dr. Seher Yıldız Madakbaş, fasulyenin kanser önleyici ve kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyen bir besin olduğunu söyledi.

Kanserin düşmanı fasülye
31 Ekim 2013 Perşembe 11:20 tarihinde eklendi.
Yrd. Doç. Dr. Madakbaş, "Fasulye yapısında bulunan maddeler, engelleyicileri sayesinde kanser hücrelerinin yayılmasını önlediğinden bir antikanser gıdasıdır" dedi.
 
Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seher Yıldız Madakbaş, Anadolu'nun başlıca yemeklerinden olan fasulyenin lif, vitamin, mineral, demir, kalsiyum ve protein bakımından oldukça zengin bir gıda olduğunu hatırlattı. Fasulyenin hemen hemen hiç kolesterol içermediği için kalp damar hastalığı, kalp çarpıntısı, karaciğer yetmezliği, böbrek taşlarına, idrar tutukluğu ve bir çok kanser türüne iyi geldiğinin tespit edildiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Madakbaş şöyle konuştu:
 
"Kalsiyum yönünden zengin olması sebebiyle kemikler için çok faydalıdır. Yüksek oranda lif içerdiğinden mide, ince ve kalın bağırsağın çalışmasını olumlu yönde etkilemektedir. Çünkü lif, kalın bağırsakta kalsiyum gibi önemli minerallerin emilimine yardımcı olmaktadır. Kalori miktarı 0 olan lifler şişkinlik yaparak tokluk hissi uyandırmaktadır. Obezite ile savaşta fasulye çok önemli bir besindir. Fasulye yüzde 2- 3 oranında yağ içerir. Pankreas bezinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğu için, diyabet hastalarında kan şekerinin düşürülmesinde büyük faydalar sağlar."
 
KANSER HÜCRELERİNİN YAYILMASINI ÖNLÜYOR
 
Yrd. Doç. Dr. Seher Yıldız Madakbaş, son yıllarda fasulyenin popüler olmasında en büyük etkenin kanser önleyici etkisinin ortaya çıkarılması olduğunu kaydederek şunları söyledi:
 
"Fasulye yapısında bulunan maddeler, engelleyicileri sayesinde kanser hücrelerinin yayılmasını önlediğinden bir antikanser gıdasıdır. Bu konuda çeşitli ülkelerde birçok çalışma yapılmıştır. Son yıllarda kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada, fasulye tüketiminin fazla olduğu Portekiz, İspanya gibi ülkelerde diğer ülkelere nazaran meme kanseri riskinin yüzde 50 daha düşük olduğu görülmüştür." 
 
KANSER İLAÇLARININ ETKİSİNİ ARTIRIYOR
 
Ayrıca fasulyede bulunan 'inositol pentokisfosfat' adlı bir maddenin, tümör gelişiminde rol oynayan bir enzimi baskıladığının ortaya çıkarıldığını da aktaran Yrd. Doç. Dr. Madakbaş sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Zengin bir diyet kaynağı olarak kanser riskini azaltırken, baskılayıcı özelliğiyle de kanser tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu etkili madde yumurtalık ve akciğer kanseri hücrelerini baskılamış ve tedavi süresince ilaçların hastalık yapıcı hücrelerin ölümü etkisini artırmıştır. Fasulyeler tespit edilen inositol pentokisfosfat’ın kanser tedavilerinde yaygın olarak kullanılan kanser ilaçlarının etkisini artırmada gelecekte etkili olabileceği düşünülmektedir."
 
Yrd. Doç. Dr. Seher Yıldız Madakbaş, her yetişkin insanın haftada 2 kez kuru ya da yeşil fasulye tüketmesini tavsiye etti.

DHA