''Kanun kabul edilemez''

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fransa Senatosunun kabul ettiği 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasanın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kanun kabul edilemez
24 Ocak 2012 Salı 18:31 tarihinde eklendi.

Bülent Arınç, Frankfurt Başkonsolosluğunda düzenlediği basın toplantısında, Fransa Senatosunda kabul edilen yasayı değerlendirdi. 
    
Bülent Arınç, "I. Dünya savaşı sırasında trajik olaylar yaşanmış olabilir. Bunlardan Türkler de zarar görmüş olabilir. Ama yüzyıllardır birlikte yaşanan Ermenilere karşı bilinçli ve kasıtlı bir soykırım uygulanmamıştır" dedi. 
    
Bu iddialara karşı 5 yıl önce Türk hükümetinin Ermenistan ile ortak tarih kurulunun teşekkül edilmesini, arşivlerin açılmasını ve sonunda bir karar verilmesini istediğini ifade eden Bülent Arınç, Türkiye'nin açıkça çıkan sonucu ve kararı kabul edeceğini deklare ettiğini, ancak Ermenistan'ın buna yanaşmadığını hatırlattı. 
    
100 yıla yakın bir zamandır tartışmalı olan bir konuyu kanuna bağlamanın siyasi ve hukuki bakımdan doğru olmadığını belirten Bülent Arınç, "Fransa Parlamentosu Türk ve Ermeniler arasında tartışmalı olan bir konuyu tek taraflı olarak yasalaştırmak istedi. Parlamentoların görevi tarihi yazmak değil. Bu konular tarihçilere bırakılmalıdır. Fransa'nın kendisini yetkili görerek üçüncü bir ülke hakkında böyle bir karar almasını esefle karşılıyoruz" dedi. 

Fransa'nın 100 yıla yakın zamandır ifade özgürlüğünün ve büyük devrimin sahibi olmakla övündüğünü ifade eden Bülent Arınç, oysa bu kanunun doğrudan anayasaya, insan haklarına ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu kaydetti. 
    
Bülent Arınç, yasanın ifade özgürlüğünü ortadan kaldırdığını belirterek, "Bu kanunla ancak 'sen böyle düşünebilirsin başka şekilde düşünmen suçtur' denmektedir. Bir dönem Fransa'nın yüz karası olan engizisyonun adeta geri dönüşüdür. Tüm düşüncüler ve fikirler özgürce tartışılmalı ve yasaklanmamalıdır. Fransa Parlamentosundan çıkan bu kanunu kabul edilemez buluyoruz" diye konuştu. 
    
Sürecin henüz tamamlanmadığını hatırlatan Bülent Arınç, şöyle devam etti: 
    
"İç tüzük gereğince bir kısım senatörlerin Anayasa Mahkemesine gitme durumları vardır. Fransa Parlamentosunda sağduyunun hakim olmasını temenni ediyoruz. Böyle bir kanun Fransa'nın saygınlığını kaldıracağı gibi iki ülke arasındaki ilişkilere büyük bir zarar verecektir." 
    
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun daha önce konuyla ilgili açıklama yaptığını bildiren Arınç, kanun Sarkozy'nin imzasıyla yayımlanıp yürürlüğe girdikten sonra Türkiye'nin hukuk ve diplomasi alanında bütün imkanları kullanacağını ve buna karşı çıkacağını söyledi. 
    
Bülent Arınç, şöyle konuştu: 
    
"Dışişleri Bakanlığımız bu sürecin başında 7 maddelik bir planı deklare etmişti. Ancak bunlar genelde ekonomik ve siyasi anlamda yaptırımlardır. Fransa'da özel sektörün de kamu sektörünün de Türkiye ile olan ilişkileri gözden geçirilecektir. Birtakım sözleşmeler askıya alınacaktır. Fransız firmalarının Türkiye'de ihalelere girmelerine yasak getirilecektir. Farklı konularda devam eden siyasi görüşmeler şimdilik dondurulacaktır. Uluslararası diplomaside de Fransa'ya karşı bir tavır alınması yönünde tavsiyelerde bulunacaktır. 
    
Özellikle şunu söylemek istiyorum. Fransa, Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesiyle AGİT tarafından kurulan Minsk grubunun da üyesidir. Karabağ ile ilgili ve işgal edilmiş bölgelerle ilgili Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişikleri sürdürmekle görevlidir. Fransa, bu kanuna sahip çıkmakla taraf olduğunu göstermiştir. Tarafsızlığını yitirmiştir."