Kanuni'nin 'Kürdistan'ına sansür

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Orta Öğretim Kurumları için hazırlattığı tarih kitabının bazı bölümlerinde 'Kürdistan' kelimesi sansürlendi. Aynı ders kitabında Osmanlı Devleti'nde yaşayan halklar arasında da Kürtler yer bulmuyor.

Kanuninin Kürdistanına sansür
21 Eylül 2014 Pazar 10:37 tarihinde eklendi.
Vicdan Turan, İlhan Genç , Mehmet Çelik, Celal Genç ve Şenol Türedi tarafından hazırlanan, MEB tarafından bu yıl altıncı baskısı yapılan ‘Tarih 10’ ders kitabının 71. sayfasındaki “Kanuni Dönemindeki Siyasi Olaylar” başlıklı bölümde, Kanuni’nin Fransa Kralı Fransuva’ya gönderdiği mektupta Kanuni’nin hakimiyeti altına aldığı yer adlarının sayıldığı bölümdeki ‘Kürdistan' ifadesi sansürlendi.

Evrenseş gazetesinden İsmail Afacan'ın haberine göre, Kürdistan ibaresinin sansürlendiği bölüm şu şekilde: “Ben ki sultanlar sultanı, hakanlar hakanı, hükümdarlara taç veren, Allah’ın yeryüzündeki gölgesi, Akdeniz’in, Karadeniz’in, Rumeli’nin, Anadolu ’nun, Azerbaycan’ın, Şam’ın, Halep’in, Mısır’ın, Mekke’nin, Medine’nin, Kudüs’ün, bütün Arap diyarının, Yemen’in, nice memleketlerin sultanı ve padişahı Sultan Bayezit Han oğlu Sultan Selim Han oğlu Sultan Süleyman Han’ım. Sen ki Fransa vilayetinin kralı Fransuva’sın.” Bu mektubun orijinal metninde Kanuni Sultan Süleyman hâkimiyet altına aldığı yerler arasında ‘Kürdistan’ın yanı sıra Diyarbakır ve Zülkadriye (Maraş) gibi iller de yer almadı. 
 
OSMANLI’DA YOK! 
Ders kitabında ikinci dikkat çeken nokta ise Osmanlı toplumsal yapısının anlatıldığı bölüm… Kitabın 66. sayfasında Osmanlı reayası (askeri sınıf dışında olan herkes) şöyle şematize ediliyor. Osmanlı millet sistemi anlayışına göre yönetici sınıfa dahil olmayan ‘reaya’ Müslim ve Gayrimüslim olarak ayrılıyor. Şematize edilen bölümde Osmanlı Devletindeki Müslüman halklar şöyle sıralanıyor: “Türkler, Araplar, Acemler, Boşnaklar, Arnavutlar”. Bu bölümde de Kürtlere Osmanlı devletinde yaşayan Müslüman halklar arasında yer verilmiyor.