Kaplumbağa cenneti oldu!

Mersin'in Erdemli İlçesi sahilinde yumurtalarından çıkan 'caretta caretta' ve 'chelonia mydas' (Yeşil kaplumbağa) yavruları, denizle buluştu.

Kaplumbağa cenneti oldu!
09 Eylül 2013 Pazartesi 12:27 tarihinde eklendi, 1.421 kez okundu.
Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUMER) Müdür Yardımcısı Dr. Aşkın Uçar ve uzmanların gözetiminde denizle buluşan caretta caretta ve chelonia mydas yavrularının, hayata ilk adımlarını atması heyecanla izlendi.

Nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının, Doğu Akdeniz'de en fazla yumurta bıraktığı illerin başında Mersin'in geldiğini belirten Müdür Uçar, Anamur, Silifke Göksu, Erdemli Alata Araştırma, Mezitli, Davultepe, 100'üncü Yıl ve Kazanlı sahillerinin bu konuda başı çektiğini söyledi.



Bu yıl, sahile 221 caretta caretta ve chelonia mydas kaplumbağasının yuvalarına yumurta bıraktığını, bunlardan 176'sının ekiplerce açılarak, yavruların güvenli bir şekilde denizle buluşturulduğunu vurgulayan Uçar, "Anamur ve Silifke Göksu deltasındaki üreme alanlarına, çoğunlukla caretta caretta, Erdemli sahiline ise caretta carettanın yanı sıra chelonia mydasın üremek üzere çıktığını görmekteyiz. Erdemli sahili, Mersin ve Anamur arasındaki, yeşil deniz kaplumbağalarının üreme alanlarının merkezini oluşturuyor" dedi.
 
Sahilde, koruma altındaki yuvalara bırakılan kaplumbağa yumurtalarından 50-55 gün sonra yavruların çıktığına dikkat çeken Uçar, "Yuvadan çıkıp yaşam mücadelesini kazanan bir dişi kaplumbağa, 25 yıl sonra üremek üzere doğduğu sahile çıkarak, neslini sürdürmeye çalışıyor. Alata sahilinde, 2002'den bu yana yapılan çalışmalar kapsamında, caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağası yumurta bırakıyor. Bu sahil, deniz kaplumbağaları açısından çok daha değerli" diye konuştu.
 
Geçen yıl Mersin sahiline 230'a yakın kaplumbağanın yumurta bıraktığını belirten Uçar, bu yıl da aynı rakamın yakalandığına dikkat çekti.