'Kaplumbağa hızında ilerliyor'

The Economist dergisi bu haftaki sayısında, Türkiye ile Kürtler arasındaki çözüm sürecini inceleyen bir yazıya yer verdi.

Kaplumbağa hızında ilerliyor
14 Eylül 2013 Cumartesi 10:47 tarihinde eklendi.
Dergi, barış süreci ile ilgili olarak ‘kaplumbağa hızında ilerliyor’ yorumunu yaptı
 
İngiliz The Economist Dergisi, ‘Türkiye ve Kürtleri’ başlıklı analizinde,Türkiye ile isyancı Kürtler arasındaki barış sürecini kaplumbağa hızına benzeterek Tayyip Erdoğan hükümetinin reformlarının birkaç hafta içinde beklendiğini yazdı.
 
PKK’nın güçlerini Türkiye’den Kuzey Irak’a çekmesini durdurduğunu açıklamasının iki taraf arasında durumu gerginleştirdiğini, Erdoğan’ın da buna karşılık tümü çekilene kadar tutumunu değiştirmeyeceği açıklamasını aktaran yazı, PKK’nın da hükümetten bir işaret beklediğini belirtti.
 
Kürtlerin en büyük taleplerinin devlet okullarında Kürtçe eğitim almak olduğunu ve bunun anayasada ince değişikliklerle mümkün olabileceğini yazan dergi, AKP’nin kendi başına değişiklik yapmak için parlamentoyu zorlayamayacağı yorumunu yaptı.
 
Fiili Suriye Özerk Kürt Bölgesi’ni idare eden PKK bağlantılı Demokratik Birlik Partisi (PYD)’ne yer verilen yazı, partinin genel başkanı Salih Muslim’in iki defa İstanbul’a davet edildiğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: ‘PYD’nin Ankara’da da bir şubesinin açılma ihtimali var. Ancak PYD yetkilileri, Türkiye’yi cihad savaşçılarını Suriye’de onlara karşı silahlandırdığı için suçluyor. Hükümet ise buna karşı çıkıyor ve Suriye’deki radikal İslamcıların kendi güvenliğine tehdit oluşturduğunu söylüyor’
 
ERDOĞAN’IN SEÇMEN KORKUSU
 
Gelecek mart ayında yapılacak belediye seçimlerine de değinilen yazı, hükümetin imajının haziran ayındaki kitlesel protestolarla yaralandığına vurgu yapılarak şöyle sürüyor: ‘Protestolar ülke genelinde 5 kişinin ölümüne neden oldu. Bu hafta Antakya’da da genç bir protestocunun hayatını kaybetmesi yeni gösterileri ateşledi. Kürtler de kendi gösterilerini düzenlemekle tehdit ediyor. Ancak Erdoğan, Öcalan ile görüşmesine tepki gösteren ulusalcı seçmenleri dışlama korkusu yaşadığından Kürtlerin taleplerini yerine getirmek için isteksiz davranabilir.’
 
The Economist, yazının sonunda, AKP’yi eleştirenlerin bile Erdoğan’ın Kürtler için önceki liderlerden daha çok şey yaptığını kabul ettiklerini aktardı.

DHA