Kar perdeleri tahta olmasaydı

17 yaşındaki Aslı Nemutlu'nun mahkemesinde tanık olarak dinlenen bilirkişi İTÜ Prof.Dr. Alper Ünlü, kar perdeleri tahta olmasaydı, Aslı'nın yaşama şansının daha fazla olacağını söyledi

Kar perdeleri tahta olmasaydı
18 Temmuz 2013 Perşembe 10:24 tarihinde eklendi.
Bunun üzerine TKF Başkanı Özer Ayık’ın avukatı Talat Göğebakan, "O zaman Aslı Nemutlu orada kaymasaydı ölmezdi" dedi.
 
Konaklı Kayak Merkezindeki Alp Disiplini yarışmasına katılmak için İstanbul’dan gelen milli kayakçı Aslı Nemutlu, 12 Ocak 2012 günü Bayanlar Süper G pistinde antrenman yaparken, tahta kar perdelere çarparak öldü. Aslı Nemutlu’nun ölümü ile ilgili Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Özer Ayık, antrenörler Fidan Kırbaç Özbakır, Recep Süleyman Dilik, Kayak İl Temsilcisi Nevzat Bayraktar hakkında ’taksirle ölüme neden olma’ suçundan Erzurum 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde 3- 6 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
 
Nemutlu ailesinin itirazı üzerine TKF Genel Sekreteri Ahmet Muhtar Kurt, Konaklı Kayak Merkezi pist sorumlusu Ahmet Demir ile Kayak Merkezi’nin mekanik işlemlerinden sorumlu Ebubekir Urhan hakkında da aynı suçtan dava açıldı.
 
Bugün 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesinde yapılan 6’ncı duruşmada Nemutlu çifti ve sanık avukatları hazır bulundu. Nemutlu ailesi dosyada bilirkişi olarak yer alan İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Ünlü’nün tanık olarak dinlenmesini istedi. Sanık avukatlarından bazıları bilirkişilerin tanık olarak dinlenmesine itiraz etti. Tanık olarak dinlenmesi kararlaştırılan ve Konaklı Kayak Merkezi’nde inceleme yaptığını söyleyen Prof. Dr. Alper Ünlü, kayak pistlerinin mimar ve mühendisler tarafından planarak yapıldığını bildirdi. 
 
Kayak pistlerinin meteorolojik verilere dayandırılarak yapıldığını işaret eden Prof. Dr. Ünlü, "Kayak pistlerindeki altyapı mimarlar tarafından yapılır. Bilirkişi raporunu hazırlamadan önce Konaklı’da incelemede bulundum. Kar perdelerinin pistten 23 metre 30 santim uzaklıkta olması gerekirken burada 4 metre 40 santim. Kar perdeleri kesinlikle tahtadan olmamalı. Esnek ve hafif malzeme kullanılmalı. Esnek ve hafif malzeme kullanılsaydı, yüzde 50 yaşama şansı olurdu. Konaklı’da 3 metre 10 santim uzunluğunda ahşap kullanılmış. Kar perdeleri araziye balık sırtı şeklinde konuşlandırılması gerekiyordu" diye konuştu.
 
Prof. Dr. Alper Ünlü’nün konuşmasını eleştiren TKF Başkanı Özer Ayık’ın avukatı Talat Göğebakan, "Bilirkişi mi, tanık mı, uzman mı anlamadım. Diyor ki kar pardeleri olmasaydı ölüm olmazdı. O zaman ben de diyorum ki; Aslı Nemutlu orada kaymasaydı ölmezdi. Aynı anlama geliyor" dedi.
 
Avukat Göğebakan’ın sözleri üzerine Aslı’nın annesi Ayşe Elerman Nemutlu, "Burası bakkal dükkanı değil, mahkeme. Ben bir anneyim, o da bir profösör. Bu şekilde konuşamazsınız" diye konuştu. Mahkeme Aslı Nemutlu’nun yaşamını yitirdiği kayak pistinde yeni bir keşif yapılması için duruşmayı 31 Ekim’e ertelendi.
Mahkemeye Prof Dr. Alper Ünlü’nün kayak pisti nasıl olmalıdır şeklindeki çizimi ile gelen Ayşe Elerman ve Ahmet Metin Nemutlu çifti, bu panoyu gösteremeden tekrar geri götürdü.
 
Öte yandan anne Nemutlu’nun sağ bileğinde kızları Aslı ve Ece’nin isimlerinin yazıldığı dövme dikkat çekti.

DHA