Kar üstüne cirit gösterisi

Kars Valiliği, geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından Selim İlçesi'nde düzenlenen, 'Karda atlı spor müsabakaları' renkli görüntülere sahne oldu.

Kar üstüne cirit gösterisi
10 Şubat 2013 Pazar 16:49 tarihinde eklendi, 1.167 kez okundu.

 

 Cirit gösterisinde sporcular tek tek atlarından düşerken, atlı kızakta bir yarışmacının düştüğü kızağın altında sürüklenmesi yürekleri ağızlara getirdi.
 
Selim İlçesi Cezaevi Mevkii'ndeki karla kaplı zeminde düzenlenen yarışmalara Vali Eyüp Tepe, eşi Emine Tepe, Selim Kaymakamı Erdinç Dolu, Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Osman Uçar, Geleneksel Spor Dalları Federasyon Başkanı Prof.Dr. Alpaslan Ceylan, Kars Gençlik ve Spor İl Müdürü Gürsel Polat, daire amirleri ve yüzlerce kişi katıldı. Müsabakalar öncesi İl Özel İdaresi ekipleri greyder ve kepçeyle alandaki karı temizledi. Sahanın hazır hale getirilmesi ile birlikte sahaya ilk olarak çıkan atlılar 1000 metrelik yarış için kıyasıya yarıştı. Alanı 3 tur atan atlar karlı zeminde zor durumda kaldı. Bazı sporcular atlarıyla birlikte düştü. Yarış sonunda bir ve ikinci gelen atlar, alandaki kalabalık nedeniyle birbiriyle çarpıştı. Çarpışmada sporcular hafif şekilde yaralandı. Enes Boz'a ait atın davul zurna eşliğinde oyun oynaması protokol ve halkın ilgi odağı oldu.
 
Atlı kızak yarışmasında da istenmeyen kazalar oldu. Bir sporcu kara saplanan kızağıyla bir süre sürüklendikten sonra dengesini toplamayı başardı ve izleyicilerin tezahürat ve alkışlarıyla yarışa devam etti. Oldukça heyecanlı geçen atlı kızak yarışları üzücü sahneleri de beraberinde getirdi. Toplam 5 atlı kızağın yarıştığı alanda bir sporcu kızağıyla birlikte seyircilerin üzerine giderken düşmesi sonucu kızağın altında kaldı. Bir süre kızağın altında sürüklenen Erzurumlu sporcu Fatih Topçu, kendi çabası ve çevredekilerin yardımıyla sıkıştığı yerden çıktı. Sağlık görevlilerin müdahale ettiği ve önemli bir şeyi olmadığı öğrenilen Fatih Topçu, daha sonra atlı cirit müsabakaları için atının yanına gitti.
 
Kayseri Atlı Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcuları, sergiledikleri görsel şovla katılımcılara heyecanlı dakikalar yaşattı. 4 nala sürdükleri at üzerinde hedeflere ok atan sporculara da ödülleri protokol tarafından verildi. Sahneye son olarak ciritçiler çıktı. Selim Çıplaklı Köyü Doğapınar Atlı Spor Kulübü ile Erzurum Çayırtepe Atlı Spor Kulübü arasında atlı cirit müsabakası düzenlendi. Kıran kırana geçen cirit müsabakaları ata sporu ciridin ayakta tutulması adına verilen çaba gözler önüne serilirken, bölgede de gün geçtikçe cirit sporuna artan ilgi dikkat çekti. Her yaşta insanın müsabakaları seyretmek için katıldığı organizasyonda renkli ve heyecanlı anlar yaşandı. Zemindeki olumsuzluklar nedeniyle atlarından ard arda düşen sporcular tecrübeleriyle düştükleri yerden anında kalkmalarıyla büyük alkış aldı. Sopaların havada tutulduğu, at nallarının karları gökyüzüne fırlattığı müsabakalarda kara saplanan bir at ise güçlükle çıkarıldı.

DHA