Kar yağdı, doğalgaz tüketimi uçtu!

Kışın soğuk yüzünü göstermesiyle doğalgaz tüketimi fırladı. 10 Aralık itibarıyla Türkiye'nin günlük doğalgaz tüketimi 200 milyon metreküpe ulaştı.

Kar yağdı, doğalgaz tüketimi uçtu!
13 Aralık 2013 Cuma 14:09 tarihinde eklendi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda kış ayındayız ve atmosfere açık bir işletmeden kaynaklanan zaman zaman sıkıntılar oluyor. Toplam tüketimin içerisinde, 365 gün içerisinde yaklaşık 8-10 günlük toplam arzın aşıldığı ortamları yakalayabiliyoruz. Bu günlerde arkadaşlarımız daha hassas işletmecilik yapmaya çalışıyorlar. Bunun çözümü yeni doğalgaz kaynaklarıyla beraber, ülke çeşitlendirilmesi, güzergâh çeşitlendirilmesi ve farklı kaynaklardan doğal gazın Türkiye'ye ulaştırılmasıdır." dedi. 
 
Enerji Bakanı Yıldız, PETFORM tarafından Sheraton Otel'de düzenlenen 'Avrupa Birliği Yenilik Transferi TRGas-Hub Projesi' tanıtım toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bir değişim ve dönüşüm içinde olduğunu belirterek, 1990'lı yıllarda 500 milyon metreküp olan tüketimin 50 milyar metreküp civarına ulaştığını söyledi. Türkiye’de değişimin yaşandığını kaydeden Yıldız, kalitenin daha çok artığı bir ortamı öngördüklerini dile getirerek, "İktidara geldiğimizde 10 yaşında olan doğalgaz tesisi şu anda 21 yaşında. Yeni tesislerin kurulması söz konusu. İletim ve dağıtım 83 bin kilometreye ulaştı. Vatandaşlarımızın abone olmalarını istemeleri halinde yüzde 83'üne BOTAŞ iletim hattını götürmüş durumda. Nüfusu 10 bini aşan 9 ilçelerimiz de iletim hatlarına kavuşmaları söz konusu.” diye konuştu.
 
Bakan Yıldız, 10 Aralık’ta Türkiye’de yaklaşık 200 milyon metreküplük doğal gaz tüketiminin yakalandığını ifade ederek, şunları söyledi: 
 
"Olumsuz hava koşullarının yaşandığı bir mevsimdeyiz. Gerek meskenlerimizin gerek sanayi kuruluşlarımızın, gerekse doğalgazdan elektrik üreten santrallerimizin hepsinin beraber en fazla çekişinin bulunduğu bir ortamdayız. O yüzden diyoruz ki; biz kendimize bahar muamelesi yapmayalım. Şu anda kış ayındayız ve atmosfere açık bir işletmeden kaynaklanan zaman zaman sıkıntılar oluyor. Toplam tüketimin içerisinde 365 gün içerisinde yaklaşık 8-10 günlük toplam arzın aşıldığı ortamları yakalayabiliyoruz. Bu günlerde arkadaşlarımız daha hassas işletmecilik yapmaya çalışıyorlar. Bunun çözümü yeni doğalgaz kaynaklarıyla beraber, ülke çeşitlendirilmesi, güzergâh çeşitlendirilmesi ve farklı kaynaklardan doğal gazın Türkiye'ye ulaştırılmasıdır. Bir yandan bu kontratların bir kısmını özel sektör marifetiyle bir kısmını da kamu marifetiyle yapacağız. Bağdat, Doha ve Erbil ziyaretleri bu kapsamda yapıldı. Tüm buradaki görüşmelerimiz gerek LNG' de gerekse doğalgaz boru hattıyla ilgili çeşitliliğin artırılması ile ilgili görüşmelerdir." 
 
“IRAKTA’Kİ ÇALIŞMALARIN DEĞERİ ANLAŞILIYORDUR” 
 
“Irak'taki çalışmaların değerinin bugünlerde daha fazla anlaşılıyordur.” diyen Yıldız, İran'ın AB ülkelerinin doğalgazdaki arz probleminin çözümünün bir parçası olması adına yaptığı işlemler olduğun ve yaklaşık 5'e yakın ülkeyle İran anlaştığını aktardı. Türkiye'den geçecek doğalgaz boru hattının da Türkiye'nin izniyle geçtiğini vurgulayan Bakan Yıldız, şöyle konuştu: 
 
“Biz, topraklarımızdan geçecek Avrupa'daki tüketim noktalarına ulaşacak her türlü doğalgaz boru hattıyla alakalı olumlu görüşlerimizi bildiriyoruz. Tabii ki, İran'ın özellikle 5+1 Cenevre toplantısından sonra böyle bir kaynağın dünya pazarlarına sunuluyor olması aslında fiyat mekanizmalarını etkileyecek husustur. Dünyadaki 90 milyon ton günlük tüketimin ne kadar fazlası arz edilirse fiyat da o kadar olumlu manada etkilenecektir. Tüketici ülkeler ve Türkiye'de olduğu gibi. İran'ın yaptığı uluslararası yaptığı anlaşmaların Türkiye’den geçecek kısmıyla alakalı olumlu baktığımızı yinelemek isterim." 
 
"GÜRCİSTAN-TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM HATTI İLE TİCARETİN ÖNÜNÜ AÇIYORUZ" 
 
Öte yandan Gürcistan'da 700 megavatlık bir elektrik iletim hattının çekildiğini de bildiren Yıldız, “Gerek Türkiye’den Gürcistan'a, gerekse Gürcistan'dan Türkiye'ye olmak kaydıyla bunların ticaretinin önünü açıyoruz. Özelikle yaz ve kış şartlarında her iki tarafta çalışan iletim hattından bahsediyoruz. Kaliteli ve frekans uyumuyla beraber bu çalışmaları yapabilecek hale gelmiştir. Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden iletim hattının kapasitelerin daha da artırmaya çalışıyoruz." bilgilerini verdi. 

CİHAN