Karadağ'da yeni hükümet kuruldu

Batı Balkanlar'ın en küçük ülkesi olan Karadağ'da yeni hükümet, Sosyalist Demokrat Partisi (DPS) Genel Başkanı Milo Cukanoviç başkanlığında kuruldu.

05 Aralık 2012 Çarşamba 00:07 tarihinde eklendi, 1.391 kez okundu.

 

Yeni hükümet, parlamentoda yapılan oturumda güvenoyu alarak resmen göreve başladı. Milo Cukanoviç'in başkanı olduğu "Avrupa Karadağ'ı" adlı koalisyonunun hükümeti kurmak için yeterli milletvekili sayısı olmaması üzerine yeni hükümette Boşnak Partisi (BS) de yer aldı.
 
Hükümet başkanlığına, eski başbakan ve DPS lideri Milo Cukanoviç seçildi. Yeni hükümet dört başbakan yardımcısı ve 16 bakandan oluşuyor. Başbakan yardımcılıklarından birine Boşnak Partisi'nden Rafet Husoviç getirildi.
 
Son 11 yıldır iktidarda bulunan Milo Cukanoviç'in başkanı olduğu "Avrupa Karadağ'ı" koalisyonu, ilk defa bu seçimlerde parlamento çoğunluğu için yeterli milletvekili sayısı kazanamadı.
 
Son seçimlere "Avrupa Karadağ'ı" adı altında katılan Sosyalistlerin Demokrat Partisi (DPS), Sosyal Demokrat Parti (SDP) ve Libarel Parti (LP) koalisyonu, 81 milletvekilinden 39'nu kazanmıştı.
 
"Avrupa Karadağ'ı" koalisyonu, parlamentoda çoğunluğu elde etmek için Boşnak Partisi ile Hırvat Vatandaş İnisiyatifi (HGI) milletvekilleri ile sayısını 41'in üzerine çıkardı.
     
"AB ve NATO üyeliği için çalışacağız"
     
Yeni hükümetin programını bugün parlamentoya sunan DPS Genel Başkanı Milo Cukanoviç, "Son seçimlerde Karadağ, emin adımlarla toplumumuzun her bireyinin hayat standardını yükseltecek bir yola çıkmaya karar verdi" dedi.
 
Bugüne kadar yaptıkları çalışmalarla ekonomik büyüme konusunda istekli olduklarını ortaya koyduklarını, sahip oldukları kaynak ve fırsatların farkına vardıklarını ifade eden, Cukanoviç, "Hükümetimiz, ülkemizin AB ve NATO'ya katılması ve bölgede önemli yere gelebilmesi için çalışacak" diye konuştu.