Karadeniz görev grubu gemileri Sinop'ta

Türkiye'den TGC Turgut Reis firkateynin de katıldığı Blackseafor üyesi 5 ülkenin savaş gemileri, Ukrayna'dan başlattıkları tatbikat kapsamında Sinop Limanı'nda bir araya geldi.

Karadeniz görev grubu gemileri Sinopta
31 Ağustos 2013 Cumartesi 18:58 tarihinde eklendi.
 
Türkiye'nin girişimleri, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu ve Ukrayna'nın katılımıyla 2001 yılında kurulan Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu (BLACKSEAFOR), Karadeniz'de barış ve istikrarın idamesi çerçevesinde, bölgesel işbirliği faaliyetlerinin artırılması ve iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik oluşturuldu.

Türkiye'den TGC Turgut Reis firkateyninin yanı sıra Bulgaristan'dan Priboy Mayın Tarama Gemisi, Romanya'dan Sebastian Korveti, Rusya'dan Bora Hücum Botu ve Ukrayna'dan Slavutych Komuta ve Kontrol gemisi Sinop Limanı'na demir attı. Ukrayna Deniz Kuvetlerine ait Slavutych Komuta Kontrol Gemisi'nde bugün bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında Blackseafor'un amacı görevi ve katılanlarla ilgili genel bir sinevizyon gösterisi yapılarak brifing verildi.
 
Eğitim çalışmaları ve grubun amaçları hakkında açıklamada bulunan TGC Turgut Reis Gemi Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Yüksel Can, Blackseafor'un en önemli özelliğinin Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkeleri aynı çatı altında toplaması olduğunu söyledi.

Yarbay Can, "Blackseafor faaliyetleri arama ve kurtarma, insani yardım, mayın tarama, çevre koruma ve iyi niyet ziyaretleri olarak sıraladı. Blackseafor kurulduğu 2001 yılından bu yana bu yıl 22'nci aktivasyonunu gerçekleştirdi. Bu 22 aktivasyon boyunca kuruluş anlaşmasında belirtilen görevlere yönelik çok önemli bir aşama kaydetti.

Kuruluş aşamasında belirtilen arama kurtarma insanı yardım hareketi iyi niyet ziyaretleri gibi görevlere yönelik gerçekten şu anda operasyonel harekata hazır bir kuvvet oluşmuş durumda. Bu açıdan amacına ulaştı ve istediğimiz seviyeye geldi" dedi. Yarbay Can şöyle devam etti:
 
"Akdeniz'deki olay buradaki ülkelerin dışında gelişen bir olay. Bu Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir sorun ama diğer ülkelerin çok müdahil olduğu bir konu değil. Umarız orada da bizim yakın komşumuz olan Suriye'de o sorun en kısa sürede çözülür."
 
Aktivasyon kapsamında Sinop Limanı'nda 6 gün süreyle kalacak grup üyesi gemiler, 3 Eylül'de Sinop Limanı'ndan ayrılacak.

DHA