Karadeniz kalkanı Akdeniz'de üretiliyor

Antalya'nın Demre İlçesi'ne bağlı Beymelek Mahallesi'nde bulunan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü, Karadeniz balığı olarak bilinen kalkan balığı üretimine başladı.

Karadeniz kalkanı Akdenizde üretiliyor
05 Haziran 2014 Perşembe 11:13 tarihinde eklendi, 1.017 kez okundu.
Antalya'nın Demre İlçesi'ne bağlı Beymelek Mahallesi'nde bulunan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü, Karadeniz balığı olarak bilinen kalkan balığı üretimine başladı. Bu yıl yaklaşık 5 ton kalkan balığı üretmeyi planlayan Enstitü'nün sonraki hedefi, yumurtadan kalkan yavrusu yetiştirmek.
 
Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü, 2007 yılında Japon İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (JICA) ile birlikte, Beymelek Dalyanı'nın kaynağından alınan ve tuzluluk oranı elverişli acı suda yassı balık (kalkan) üretme projesi başlattı. 4.5 yıl süren projenin ardından Türk bilim insanları, kalkan balığı üretimine girişti.
 
TRABZON'DAN GETİRİLDİ
 
Trabzon Su Ürünleri Enstitüsü'nden getirilen 15-20 gram ağırlığındaki kalkan balığı yavruları, 13-14 derece sıcaklıkta, binde 10 tuzluluk oranındaki acı suda yetiştiriliyor. Bilim insanları bir yandan da kalkan balığının beslenmesi, hastalıkları konusunda çalışmalar yürütüyor ve özel sektöre öncülük yapıyor. Yaklaşık 3 bin metrekarelik havuzlarda yetiştirilen kalkan yavruları büyüdükçe, aynı boy ve ağırlıkta olanları aynı havuza alınıyor. 18 ay boyunca iki kez yapılan ve boylama denilen bu havuz değişimiyle balıkların büyümesi hızlandırılıyor. 
 
HEDEF KENDİ ÜRETİMLERİ
 
Bu yıl yaklaşık 5 ton kalkan balığı üretmeyi planlayan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü'nün bundan sonraki hedefi, enstitüde büyütülen balıkların anaçlarından alınan yumurtalardan kalkan balığı yavrusu yetiştirebilmek.
 
Enstitü Müdürü Doç. Dr. Yılmaz Emre, Japon bilim insanlarıyla Karadeniz'in kalkan balığını Akdeniz sahillerinde üretmeyi amaçlayan projeyi 4.5 yıldır sürdürdüklerini söyledi. Emre, proje sonrası kalkan balığı üretimiyle ilgili gerek özel gerekse halka tanıtım noktasında çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Doç. Dr. Emre, "Bugün bu noktadayız. Halka arzı yapabilmekteyiz. Özel sektöre bu konuda yardım edebiliyoruz. Bu yıl yumurtadan kalkan üretmek için çaba gösterdik, kısmen başardık. Ama daha da çalışmaya ihtiyacımız var" dedi.