Karadeniz karpuzu

Karpuz fındıktan daha zahmetsiz ve kat kat daha fazla kazandırdığı için son yıllarda Doğu Karadeniz sahil kesiminde yaygın şekilde yetiştiriliyor

Karadeniz karpuzu
24 Ağustos 2011 Çarşamba 12:53 tarihinde eklendi, 2.571 kez okundu.

 

Daha çok sıcak bölgelerde yetiştirilmesine rağmen, nemli ve ılıman iklimin hakim olduğu Trabzon'da da yaygın şekilde üretilmeye başlanan karpuz, çiftçinin adeta gözde ürünü oldu.
 
Yomra ilçesine bağlı Yalıncak Beldesinde bu yıl üretilen 40 tonun üzerindeki karpuz, bakkal ve marketlerin yanı sıra Karadeniz Sahil Yolu üzerinde kurulan tezgahlarda satışa sunuluyor.
 
Beldede kendisine ait 1 dekarlık arazide ürettiği karpuzları Karadeniz Sahil Yolu'nda açtığı tezgahta satışa sunan Fethi Hızarcıoğlu,  yazları çoğunlukla yağmurlu ve nemli geçen, ılıman iklimin hüküm sürdüğü Trabzon'da karpuz yetişeceğine inanmayanların tarlasını gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemediğini söyledi.
 
Ürettiği karpuzların 8 ile 17 kilogram arasında olduğunu belirten Hızarcıoğlu, "Karpuz, son yıllarda Doğu Karadeniz'in sahil kesiminde yaygın şekilde yetiştirilmeye başladı. Beldemizde bu yıl 40 tonun üzerinde karpuz yetiştirildiğini biliyoruz. Taleple birlikte önümüzdeki yıl çiftçilerin karpuz üretimine ilgisinin artacağını, bu yıl üretilen miktarın iki katına çıkacağını tahmin ediyoruz. Karpuz fındıktan daha zahmetsiz ve kat kat fazla kazandırıyor" dedi.
 
Karpuzun sıcak bölgelerde yetişen bir meyve olmaktan artık çıktığını ifade eden Hızarcıoğlu, şöyle devam etti:
 
"Mayıs ayının ikinci haftası karpuz ekimine başlıyoruz. Ektiğimiz türe göre karpuzlar 2 ile 4 ay arasında olgunluğa erişiyor. Bu yıl kendi tarlamdan 1,5 ton civarında karpuz aldım. Trabzon şartlarını göz önüne aldığımızda bu çok iyi bir miktar. Akdeniz Bölgesi'ndeki illerde üretilen karpuz sudan, Karadeniz Bölgesi'nde üretilen karpuz ise maalesef güneşten mahrum kalıyor. Sıcak bölgelerde üretilen karpuzlar ile yöremizde üretilen karpuzlar arasında tat bakımından hiçbir bir fark bulunmuyor. Hatta bizimkilerin daha tatlı olduğunu, kimyasal ürün kullanılmadığı için daha fazla tercih edildiğini söyleyebilirim."
 
TATLI YALINCAK KARPUZU 1,5 LİRA
Trabzon bölgesindeki market ve manavlarda karpuzun kilosunun 50 ile 75 kuruş arasında satışa sunulduğunu anlatan Hızarcıoğlu, adını beldeden alan "Yalıncak Karpuzu"nun ise çok tatlı olmasından dolayı 1,5 liraya satıldığını söyledi.
 
"Yalıncak Karpuzu"nun kısa sürede haklı bir üne kavuştuğunu ve bu ürüne rağbet edildiğini kaydeden Hızarcıoğlu, "Fiyatın yüksek olması tadının yanı sıra karpuzun tamamen organik üretimiyle ilgili. Yani bu karpuzları hiç kimyasal ürün kullanmadan üretiyoruz. Bu da bilindiği için ilgi gösteriyorlar" ifadelerini kullandı.
 
Hızarcıoğlu, amacının para kazanmaktan öte ilçenin ve beldenin tanıtımına katkı sağlamak olduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle 5 sezondur kendi tarlamda ürettiğim karpuzları bu tezgahta satıyorum. Satışlarımız oldukça iyi. Karpuzun tadını bilenler, araçlarını durdurup alıyorlar. Talebe cevap vermekte zorlandığımız zamanlar oluyor. Marketler karpuzlarımı satın almak istiyorlar ama vermiyorum. Çünkü ilçemde ve beldemde yetişen karpuzu burada satarak tanıtmak istiyorum" dedi.