Karaköy'de genelevde çalışan kadınlar isyan etti

Karaköy’deki Zürafa Sokak’ta bulunan genelevler çalışan kadınlar eylem yaptı.

Karaköyde genelevde çalışan kadınlar isyan etti
04 Ocak 2013 Cuma 14:42 tarihinde eklendi, 7.260 kez okundu.

 

Genelevlerin kapatılmaya başlandığını öne süren kadınlar yaptıkları basın açıklamasında, "Bir yıllık süreçte devletin kanadı altında çalışarak, hizmet vermeye çalıştığımız bu işyerlerimizde bizlerle ilgili herhangi bir yasal düzenleme ya da alternatif yol göstermeden keyfi uygulamalarla genelev kapsamında hizmet veren işletmeler birer birer kapatılmaya başlamıştır. Bu durum bizler gibi burada hizmet veren yüzlerce genel kadının sokağa düşmesine, başka bir iş yapamayacakları için mesleklerini kayıtdışı, kontrolsüz yapmasına sebep olacaktır. Ahlak Büro tarafından yapılan usule aykırı operasyonlarla tüzük hükümleri ihlal edilerek başlatılan idari süreçte ünvanı, ’Fuhuş Yüzünden Bulaşan Hastalıklarla Mücadele Komisyonu’ olan komisyon vermiş olduğu kapatma kararlarıyla fuhuşla mücadele değil, fuhuşun sokağa kontrolsüz, kayıtsız ve sağlıksız bir şekilde yapılmasına ve artmasına sebep olacaktır" denildi.
 
Kadınlar, evlerin kapatılma nedenini ise, "Nedeni sadece rant. Şimdi Galataport olayı yerel seçimlerden sonra ortaya çıkacak. Buranın da rantı yükseliyor ve bizi buradan göndermek istiyorlar. Hiçbir yer göstermiyorlar. Bugün sokakta 6 tane ev kapatılıyor. Ankara’da nasıl valiliğin önüne gidiyorlarsa, biz de valiliğin önüne gideceğiz" sözleriyle açıkladı.
 
100 BİN KAYITDIŞI KADIN ÇALIŞMAKTADIR
 
Eylem yapan kadınlara destek veren Kadın Kapısı Derneği Kurucu Üyesi Şevval Kılıç, "Genel Kadınlar"ın bağlı olduğu tüzüğün 1936 yılında yazıldığını aktararak, bu tüzüğe göre genel kadınların bulundukları alanın dışarıdan görünmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Kılıç, "Buna rağmen içerideki kapılarda buzlu cam kullanılması, müşteriye ’pişt’ diyerek seslenilmemesi, kadının müşteriyi çağırmaması gibi şeyler var" diyerek, geçtiğimiz günlerde müşteri kılığında gelen sivil polislerin, kadınların, kendilerini çağırdıkları iddiasıyla evlere mühür kararı çıkarıldığını anlattı.
 
Bir eve bir yıl içinde 2 kere mühür vurulması durumunda o evin kapatıldığını aktaran Şevval Kılıç, "Asıl mühim olan devletimizin
 
fuhuşu bitirmek adı altında 2002 yılından beri yeni vesika vermemesi. Fakat burada bakmamız gereken yer genelevler değil, sokaklardır. Sokaklarda tam 100 bin kayıtdışı kadın çalışmaktadır. Bu 100 bin kayıtdışı çalışan kadından 40 bini geneleve girmek için başvuruda bulunmuş vaziyette. Fakat, ’Karaköy genelevi tarihi ve eski bir mekandadır, tek kapısı vardır. Yangın çıkarsa, deprem olursa biz bu kadınları kurtaramayacağız. Rakamların artmasını istemiyoruz’ gibi bir gerekçeyle sizi reddediyorlar. Siz bu ret cevabını alıp, İdari Mahkeme’ye gidiyorsunuz, devletinize dava açıyorsunuz" diye konuştu.
 
Kılıç, Karaköy’deki genelevlerde 125 civarında kadın bulunduğunu belirterek, "Devletimiz, genelevler kapandığı zaman fuhuşun biteceğine inanıyor. Ancak, bu büyük bir ilizyon, böyle bir şey yok. Buralar kapandığında, burada çalışan kadınlar daha fazla yeraltında, daha da karanlık sokaklarda, daha da korunmasız ortamlarda bu mesleği yapmak zorunda kalacaklar. Kadın cinayetleri zaten artmış vaziyette, daha da artacak" dedi.

DHA